Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 11:23 |

Babić: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida je spomenar tužnih dešavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu, a koji se odnedavno nalazi na novoj adresi.

Na prostoru od 220 kvadratnih metara u ulici Muvekita 11 objedinjeni su dokazi o zločinima protiv čovječnosti, logorima sa simulacijom samice i torture, zločinima počinjenim nad djecom, dokazi o masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, videoizjave i svjedočenja žrtava, a u njemu je moguće pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova.

Babić nije prvi put boravila u posjeti ovom muzeju, ali potresni prizori, kako je istakla, svaki put izazovu nove emocije.

- Ovo je podsjetnik nama koji smo bili u ratu i spomenar tužnih dešavanja u Bosni i Hercegovini koji ostavljamo novim generacijama s ciljem da se počinjeni zločini nikada ne bi zaboravili, ali ni ponovili - naglasila je Babić.

Predsjedateljicu je dočekao i o sadržaju muzeja informirao predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, inicijator izgradnje ovog muzeja, istaknuvši kako je novi prostor donio i nove mogućnosti.

- Zbog veće kvadrature imamo priliku izložiti nove predmete, a samim tim posjetiteljima ispričati nove priče. Cilj muzeja je sjećanje na počinjene zločine, spomen žrtvama kao i edukacija o svemu što se dešavalo u periodu između 1992. i 1995. godine. Moramo njegovati kulturu sjećanja, te na vjerodostojan i slikovit način prikazati razmjere počinjenih zločina - objasnio je Mešković.

Zahvalio je Babić na podršci i ranije upućenim inicijativama, te pismima preporuke koje su potakle mlade ljude i obrazovne institucije da organiziraju grupne posjete učenika, što svakako mnogo znači za muzej.

- Zadovoljni smo brojem posjeta muzeju, pogotovo u periodu od aprila do septembra kada je u gradu puno turista. Nedavno smo otvorili i Muzej žrtava rata i genocida u Mostaru - podsjetio je Mešković.

Babić je na kraju obilaska naglasila da ovo mjesto trebaju posjetiti svi građani BiH, ali i oni koji dolaze u BiH.

- Prošlost je teško breme koje svi mi nosimo, ali moramo gledati u budućnost i nastojati da se ništa slično ovome nikad ne ponovi - poručila je Babić, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom