Svijet     | 23.05.2018. 10:14 |

Britanci masovno uzimaju njemačko državljanstvo zbog Brexita

FENA Internet

BERLIN, 23. maja (FENA) - Zbog mogućnosti britanskog napuštanja Evropske unije u narednoj godini, broj vlasnika britanskog pasoša koji su postali njemački državljani porastao je za 162 posto u prošloj godini, saopćio je u srijedu njemački Savezni ured za statistiku.

Skoro 7.500 Nijemaca dobilo je njemačko državljanstvo u prošloj godini. To je uslijedilo nakon rasta broja takvih slučajeva od 361 posto u 2016., čime je njihov ukupan broj u te dvije godine porastao na oko 10.400 ljudi. To je više nego dvostruko od broja Britanaca koji su postali njemački državljani u  prethodnih 15 godina od 2.000.

- Veza s Brexitom je očigledna - saopćio je Ured, dodajući da su Britanci druga najveća grupa kojoj je odobreno njemačko državljanstvo nakon skoro  15.000 Turaka.

Bez sporazuma o Brexitu na pomolu, uprkos datuma od marta 2019. određenog za napuštanje bloka, brojni Britanci zabrinuti su da će izgubiti pravo da žive i rade u najvećoj evropskoj ekonomiji, koja prolazi kroz neubičajeno dugi period rasta i rekordno niske stope nezaposlenosti.

Britanci su obično trebali živjeti u Njemačkoj osam godina kako bi zatražili državljanstvo. Za obradu molbi treba više od šest mjeseci a Britanci mogu imati dvojno državljanstvo dok Britranija još bude članica EU.

Ukupni broj ljudi koji su postali njemački državljani porastao je za 1,7 posto na 112.000 u prošloj godini, na najviši nivo od 2013., prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo