Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 19:11 |

Klub hrvatskih zastupnika traži raspravu o sigurnosnoj situaciji u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. svibnja (FENA) - Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zatražio je žurno održavanje sjednice županijske vlade o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u toj županiji, a povodom smještaja migranata u readmisijski centar u Salakovcu, kao i otkazivanje sjednice Skupštine HNŽ-a, koja je zakazana za 23. svibnja.

U priopćenju Kluba hrvatskih zastupnika navodi se kako je održavanje sjednice županijske Skupštine s predloženim dnevnim redom nesvrsishodno te se dodaje da hrvatski zastupnici neće nazočiti tako zakazanoj sjednici sve dok se na dnevni red ne uvrsti informacija o stanju sigurnosti HNŽ-a vezana za smještaj migranata u centar Salakovac.

Klub hrvatskih zastupnika zatražio je i da se nakon održavanja izvanredne sjednice Vlade HNŽ-a po tom pitanju zakaže izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a na kojoj bi se razmatrala informacija i sva pravno relevantna pitanja vezana za smještaj migranata u Salakovcu.

U priopćenju se dalje navodi kako je zadužen pravni i odvjetnički tim da temeljem dostupnih i pravno relevantnih činjenica, vezanih za događaj od 18. svibnja, "utvrdi elemente kaznene odgovornosti ministra sigurnosti Dragana Mektića i drugih pojedinaca u grubom nasrtaju na ustavno-pravni poredak Hercegovačko-neretvanske županije" te će u tom smislu nadležnom tužiteljstvu podnijeti kaznenu prijavu protiv tih osoba.

Klub hrvatskih zastupnika uputio je i dopis Vijeću ministara BiH u kojemu se traži odgovor na kojoj je sjednici Vijeće ministara donijelo odluku o premještanju migranata iz Sarajeva u Salakovac, postoji li odluka Vijeća ministara BiH kojom se daju ovlasti Ministarstvu sigurnosti BiH ili nekoj drugoj instituciji vezano za smještaj migranata u Salakovac te u čijoj je nadležnosti briga za migrante nakon što su smješteni u centar u Salakovcu.

Od Vijeća ministara BiH, Klub hrvatskih zastupnika traži informaciju gdje se nalazi 70-ak migranata koji su samoinicijativno napustili centar u Salakovcu, odakle ti migranti dolaze i predstavljaju li oni opasnost po nacionalnu sigurnost.

Također, Klub hrvatskih zastupnika postavio je pitanje što Vijeće ministara BiH poduzima u cilju zaštite granica Bosne i Hercegovine te može li Vijeće ministara garantirati građanima osobnu i imovinsku sigurnost.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo