Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 19:36 |

Tadić i Brammertza razgovarali o koordinaciji i suradnji tužiteljstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. svibnja (FENA) - Vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i glavni tužitelj pri MMKS Serge Brammertz razgovarali su danas u Sarajevu o koordinaciji i suradnji tužiteljstava u radu na predmetima ratnih zločina, kao i procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, regionalnoj suradnji, te izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. 

Dužnosnici Tužiteljstva BiH informirali su Brammertza o ostvarenim rezultatima Tužiteljstva BiH, koje je dostiglo brojku od oko 800 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja institucije. 

Također, tužitelji i stručno osoblje, tijekom 2017. godine, sudjelovali su u 115 aktivnosti vezanih za procese ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u svim krajevima BiH. 

Dužnosnici Tužiteljstva BiH informirali su Brammertza o svom sudjelovanju u izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definiraju aktivnosti koje trebaju značajno ubrzati procesuiranje predmeta na državnoj razini, entitetskim razinama i Brčko Distriktu BiH.

Brammertz je istakao da je nakon okončanja mandata MKSJ, krajem prošle godine, Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), zajedno sa tužiteljstvom pri MMKS, preuzeo sve aktivnosti vezane za preostale procese koji se vode u Haškom sudu, kao i aktivnosti koje se odnose na suradnju sa pravosudnim institucijama u regionu.

Tužiteljstva su dogovorila da će Tužiteljstvo pri MMKS nastaviti pružati potporu Tužiteljstvu BiH u vidu specijalističkih treninga kao i ustupanju dokaza u predmetima ratnih zločina.

Brammertz je podržao rad Tužiteljstva BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba, jedan od ključnih koraka za donošenje pravde obiteljima nestalih osoba, kao i da je suradnja tužiteljstava u regionu, bitan segment u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tijekom posjete, Brammertz je obišao kapacitete novoizgrađene zgrade Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'