Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 17:32 |

Lukač u petak pred Anketnim odborom, danas odgovarali Ćulum i Kostrešević

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. maja (FENA) - Izjave Anketnom odboru, formiranom odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića iz Banje Luke, u petak dat će ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužioc Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir.

Pred članovima Odbora danas je govorio direktor policije RS-a Darko Ćulum, ističući da je policija postupila po sve i jednom zahtjevu tužilaštva u vezi sa slučajem stradanja Dragičevića.

Vjeruje da će tužilaštvo uskoro izaći s činjenicama koje su dosad utvrdili, s obzirom da istraga traje već duži period.

- Nadam se da će se ovo u potpunosti rasvjetliti i policija čini sve da do toga dođe - dodao je ističući da im je do danas nepoznat način kako je Dragičević “završio” u rječici Crkveni u Banjoj Luci. Ne zna, kaže, ni da li je taj mladić ubijen.

Odgovarajući na pitanja Branislava Borenovića, predsjednika Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS s ciljem sagledavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića iz Banje Luke, Ćulum je rekao da je u periodu kada je stradao  Dragičević iznošeno više neistina, posebno na društvenim mrežama, da su s njim u rodbinskim vezama osobe koje su se te noći potukle s tim mladićem.

Zbog uznemirenosti građana i zahtjeva policiji da se oglasi, poziva za izlazak na ulicu i mogućeg ugrožavanja bezbjednosti, kaže, održana je konferencija za novinare 26. marta, o “slučaju Dragičević”.

- Nikada nije bio takav pritisak javnosti, kojem su sve nadležne institucije podlegle – rekao je ističući da, ukoliko se utvrde određeni propusti u istrazi, odgovarat će svi koji su to eventualno činili.

Istakao je da su u prvom izvještaju, koji su 28.marta dostavili banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu, naveli da je na nepoznat (neutvrđen) način kako je David Dragičević “završio” u rječici Crkvenoj u Banjoj Luci.

Ćulum smatra da je napravljen propust, jer nije izvršen uviđaj u kući, koju je, kako se tvrdilo, opljačkao David Dragičević u noći nestanka. Tvrdi i da je droga “LSD”, za koju se tvrdilo da je uz marihuanu i određenu količinu alkohola pronađena u tijelu stradalog mladića, prisutna na “crnom tržištu” u Banjoj Luci.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Siniša Kostrešević je, prethodno odgovarajući na pitanja članova Odbora, rekao da su na tijelu Davida Dragičevića utvrđene zaživotne povrede i da još nije utvrđeno kako su nastale.

- Spominjalo se da je bila tuča ispred kafića 'Meta', da je u jednom ugostitesljskom objektu David rekao da se tukao sa 15 osoba. Jedna je žena spominjala da je bila veća tuča s više osoba. Međutim, to nismo uspjeli potvrditi, iako smo provjeravali – rekao je Kostrešević.

On, kako je dodao, ne kvalifikuje krivično djelo u ovom slučaju, već da će to uraditi tužilac.

Potvrdio je da Zavod za sudsku medicinu RS nema mogućnost da radi toksikološki nalaz te da onaj koji je urađen u “slučaju Dragičević” nema vrijednost.

Na pitanje člana Odbora Gorana Đorđića, kazao je da je spreman i na poligrafsko ispitivanje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom