Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 17:01 |

Javna tribina, izložba i okrugli sto o značaju prijema BiH u UN (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 22. maja (FENA) - Historijski značaj prijema Republike Bosne i Hercegovine u članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija bila je tema oko koje su se okupili univerzitetski radnici, djelatnici Arhiva Tuzlanskog kantona, kantonalno društvo arhivskih zaposlenika, članovi tuzlanskog Centra za istraživanje moderne i savremene historije, studenti i gosti danas na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Podsjetili su na okolnosti u kojima je država postala članica UN-a, te da i danas nakon 26 godina na neki način brani svoju samostalnost i  nezavisnost.

- Mi smo iz tih razloga danas odlučili da otvorimo tu temu, otvarajući važna pitanja od ovih šta je to uslijedilo u smislu disolucije Jugoslavije, ulogu naše diplomatije u priznanju BiH, otvaranje nekih pitanja vezanih za rezolucije UN-a - izjavio je profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Izet Šabotić.

Status koji danas ima Bosna i Hercegovina prikazan je i kroz izložbu Oružanih snaga na 20 panoa o kontinuitetu opstojnosti Bosne i Hercegovine, s posebnim isticanjem uloge znamenitih ličnosti, odnosno patriota koji su kroz različita povijesna razdoblja branili domovinu.

- Ovakva izložba na ovaj način koncipirana treba da kod svih građana utiče na razvijanje, jačanja svijesti o pripadnosti ovoj državi - ističe Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Na važnost patriotizma ukazali su danas simbolično i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

- Taj datum je od neprocjenjivog značaja i predstavlja krunu prethodnih aktivnosti kao što je referendum i međunarodno priznanje od drugih država, prije svega od Evropske zajednice i SAD-a - kazao je prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta.

Bosna i Hercegovina članica je Ujedinjenih nacija od 22. maja 1992. godine. 

Pogledajte http://fena.ba/video/1775

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Bg81H-rySJ9n-VFB3aEE-QfnM80mxdFt?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo