Svijet     | 22.05.2018. 14:50 |

Stojberg: Post tokom radnog dana stvara izazove za moderno društvo

FENA Internet

COPENHAGEN,  22. maja (FENA) - Danska ministrica za  imigraciju Inger Stojberg kritikovana je u širokoj javnosti nakon što je predložila da bi muslimani  trebali uzeti slobodne dane tokom Ramazana zbog potencijalnih sigurnosnih rizika po ostatak društva.

Stojberg, koja je poznata po svojoj oštroj politici prema imigraciji, kazala je da post tokom radnog dana stvara izazove za moderno društvo.

Ona je navela potencijalne rizike za vozače autobusa i za radnike u bolnicama.

Autobuske kompanije oglasile su  se među prvima da nemaju problema s Ramazanom.

Arriva, koja upravlja brojnim autobuskim linijama u Danskoj, saopćila je da nikada nije bilo nikakve saobraćajne nesreće s vozačima koji su postili. "Stoga to de facto nije problem za nas", izjavila je glasnogovornica kompanije  Pia Hammershoy Splittorff za novine Berlingske Tidende (BT).

Ista poruka poslana je iz danskog saobraćajnog sindikata 3F, čiji je čelnik Jan Villadsen zapitao nije li namjera ministrice da stvori probleme tamo gdje ne postoje.

Dansko udruženje muslimana postavilo je poruku na društvenim mrežama u kojoj se zahvaljuje ministrici Stojberg zbog njenih briga, ali ukazuje da su odrasli muslimani savršeno u stanju da se brinu o sebi i o društvu, "čak i kada postimo".

Stranački kolega ministrice, Jacob Jensen, sugerirao je da bi se političari trebali usmjeriti ka "istinskim problemima" umjesto da se upliću u tuđe stvari.

Stojberg je napisala u kolumni u novinama BT da Danska ima vjerske slobode i da je religija privatna stvar pojedinca. Ona je, međutim, sugerirala da muslimani koji poste u Danskoj ne mogu piti ili jesti duže od 18 sati. Post traje od sumraka do zore, dok je u junu sumrak u Danskoj oko 21,29 sati navečer. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zgrada danske berze u Copenhagenu zahvaćena plamenom

Počelo u Kopenhagenu - Uvedena četverodnevna radna nedjelja

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana