Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 12:43 |

Za razliku od Doma naroda, Predstavnički dom nije odobrio program rada Vlade

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u nastavku vanredne sjednice prekinute u aprilu, danas nije odobrio većinom glasova program ovogodišnjeg rada Federalne vlade.

Za podršku je trebalo 50 glasova poslanika, a bilo je 49.

Za razliku od Predstavničkg, Dom naroda je odobrio ovaj program na sjednici održanoj 10. maja.

Kako je prije glasanja danas poslanicima obrazložio premijer FBiH Fadil Novalić, program je rađen na bazi okvirnog plana za period 2015-2018. godina, obaveza iz Reformske agende, programa ekonomskih reformi te planova Vladinih ministarstava za 2018.

Prioriteti su, kako je kazao premijer, mjere na jačanju privrednog razvoja, unutrašnje stabilnosti u FBiH, konkurentnosti i vladavine prava te ispunjavanja uvjeta za euroatlantske integracije.

Novalić je također izjavio da je ovogodišnjim programom rada planirano da Vlada utvrdi 95 zakona, vođena prioritetima - planiranom realizacijom projekata privrednog razvoja Federacije BiH.

Od zakonskih akata čije je donošenje planirano za ovaj period, bilo da je riječ o novim aktima ili izmjenama i dopunama postojećih, premijer je, osim zakona koji utiču na ekonomski rast, seta u okviru projekta 'onestop shop', naveo i zakone o eksplozivnim materijama, stečaju, o dugu i zaduživanju, potom zakone o doprinosima i privrednim društvima, javnim preduzećima, set zakona iz socijalne zaštite, zakonodavstvo o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjim i brojne druge akte.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo