Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 11:24 |

Doniranje sredstava za projekt izgradnje Malog porodičnog doma u Tuzli

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Mali porodični dom projekt je organizacije ''Hope & Homes for Children'', a predstavlja jedan od alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Prvi takav objekat razvijen je u Zenici 2008. godine, kao rezultat reforme zaštite djece u skladu sa savremenim principima brige o djeci bez roditeljskog staranja. Smještajni kapacitet ove vrste ustanove je 12-ero djece, čime se pruža mogućnost posvećivanja svakom djetetu pojedinačno i praćenje djeteta u svakom pogledu njegovog razvoja.

- S obzirom da je Mali porodični dom integrisan u lokalnu zajednicu, djeca s druže sa drugom djecom iz susjedstva, stiču prijatelje i znatno se smanjuje stigmatizacija te djece. Zbog toga ova vrsta privremenog smještaja predstavlja idealno rješenje za privremeni smještaj djece kojoj nije moguće obezbijediti porodični oblik zbrinjavanja. To se najbolje pokazalo u praksi kroz rad sa djecom, a oni se u Malim porodičnim domovima osjećaju zaštićeno, zadovoljno i doživljavaju ih kao kao svoj pravi dom - istakla je direktorica organizacije ''Hope & Homes for Children'' u BiH Anisija Radenković. 

Ova organizacija je pokrenula inicijativu osnivanja Malog porodičnog doma i u Tuzli. Projekt transformacije započeo je 2011. godine kada su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja uvedene nove usluge i unaprijeđene postojeće.

Koncept se zasniva na zamjeni dosadašnjeg načina zbrinjavanja djece u ustanovi velikog smještajnog kapaciteta s adekvatnijim alternativama. To podrazumijeva organiziranje smještaja djece bez roditeljskog staranja u manje objekte, poput Malog porodičnog doma.

-Tokom prethodnih godina urađeno je mnogo toga kada je u pitanju rad s djecom. Urađena je detaljna analiza potreba djece smještene u Dom. U skladu s tim potrebama formirano je Prihvatilište, zatim Materinski dom za smještaj majki s djecom i trudnica i Dnevni centar. Također, formiran je i Mobilni tim, koji je na raspolaganju svakom djetetu ili mladoj osobi koji odlaze iz Doma i vraćaju se u svoje biološke porodice, ili hraniteljske porodice, ili su u procesu osamostaljivanja - istakla je Radenković.

To su sve koraci koji vode poboljšanju uslova za život djece bez roditeljskog staranja i u konačnici stvaranju preduslova za početak izgradnje doma u Tuzli. Međutim da bi projekt u potpunosti zaživio, neophodna su dodatna finansijska sredstva.

Stoga, svi oni koji se žele uključiti u akciju stvaranja jednog takvog porodičnog okruženja za djecu u Tuzli sredstva mogu donirati organizaciji ‘’Hope and Homes for Children’’ u BiH, saopćeno je iz ove organizacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo