Ekonomija     | 22.05.2018. 10:17 |

Izvoz BiH u Grčku oko 20 miliona KM

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Izvoz Bosne i Hercegovine u Grčku u prošloj godini iznosio je gotovo 20 miliona KM, dok je istovremeno iz Grčke uvezeno robe u vrijednosti 74,1 milion KM.

Bh. izvoz u Grčku je povećan u odnosu na 2016. kada je iznosio 11,3 miliona KM, kao i uvoz iz Grčke koji je te godine iznosio oko 67 miliona KM.

Obim trgovinske razmjene između dvije zemlje u prošloj godini iznosio je gotovo 94 miliona KM, dok je u 2016. ostvarena razmjena u vrijednosti 78,4 miliona KM    

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u prošloj  godini bila je 26,79 posto, dok je godinu ranije iznosila svega 16,91 posto.

Među vodećim izvoznim proizvodima  u 2017. bili su:  proizvodi za sajamske, stone ili društvene igre, toplo valjana žica od željeza ili nelegiranog čelika,  kraft–papir i karton, sporogoreći štapini, detonirajući štapini, udarne i eksplozivne kapsule, upaljači, električni detonatori, te neprerađeni duhan i duhanski otpaci.

Vodeći uvozni proizvodi u 2017. bili su: polimeri stirena, agrumi, svježi ili suhi, konstrukcije (osim montažnih zgrada) i dijelovi konstrukcija (npr. mostovi i sekcije mostova, tornjevi, rešetkasti stupovi, krovovi, krovišta, vrata i prozori te okviri za njih, pragovi za vrata i ograde) od aluminija, limovi, šipke, profili, cijevi i slično od aluminija, te prehrambeni proizvodi.

U Atini će danas biti održan Poslovni forum BiH-Grčka čiji je organizator Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

Cilj posjete državno-privredne delegacije Bosne i Hercegovine Grčkoj je unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje i u tom smislu predstavljanje investicionih i poslovnih prilika u BiH i direktno povezivanje privrednika dvije zemlje.

U fokusu Poslovnog foruma bit će građevinarstvo i infrastruktura, prehrambena industrija, metaloprerađivačka industrija, namještaj i enterijeri, turizam i namjenska industrija.

Tokom Poslovnog foruma planirano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Grčke federacije preduzeća (SEV) i Vanjskotrgovinske komore BiH, a  bit će održan i veći broj sastanaka privrednika iz BiH i Grčke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo