Kultura     | 21.05.2018. 19:56 |

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a održao koncert u Sarajevu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 21. maja (FENA) – Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a večeras je zajedno sa vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH održao koncert u Domu OSBiH u Sarajevu.

Izvedene su tradicionalne kompozicije dviju zemalja kao i numere svjetskih poznatih zvjezda,  pod dirigentskom palicom kapetana Taylora Criswella i pukovnika Tomislava Sušca.

- Drago nam je što smo po prvi put nastupili s ovim bendom američke vojske, iako smo prije desetak godina sarađivali s orkestrom iz SAD-a ali ne u ovom sastavu. Tako da je ovo prvi zajednički projekat koji imamo s američkom vojskom. To je fantastična stvar budući da možemo puno toga naučiti od vrhunskih američkih glazbenika, koji imaju odličnu organizaciju i podršku – rekao je Sušac.

Tokom trodnevnih priprema za koncert, dirigent orkestra i hora komande Oružanih snaga SAD-a Taylor Criswell rekao je da su se pravim domaćinima pokazali članovi vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

- Od prvog dana u Sarajevu gostoprimstvo je bilo bez premca, te smo uživali u svakom trenutku provedenom zajedno. Muzika je divan način da stvaramo prijateljstva, mostove i širimo kulturnu povezanost među narodima. Nadam se da su večeras svi uživali u koncertu, koji je zaista bio dobra zabava – izjavio je Criswell za Fenu.

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a 18. maja je održao kocert u Mostaru, a nakon Sarajeva sutra će nastupiti u Banjoj Luci zajedno s vojni orkestrom Oružanih snaga BiH. 

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a, izvorno aktiviran 1940. godine, trenutno je treći po veličini orkestar i hor Vojske SAD-a, najveći izvan Sjedinjenih Država i primarni izvođački vojni ansambl u Evropi. Imaju više od 200 nastupa svake godine, i do sada su nastupali u više od 20 zemalja, od Rusije do Iraka.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu