Stranačke aktivnosti     | 21.05.2018. 16:09 |

Saopćenje Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Građanski savez poziva ovim putem „Našu stranku“ da se javno očituje – ogradi ili odobri – o odluci njihovog predsjedničkog kandidata da podršku za Opšte izbore javno traži od isljednika u koncentracionom logoru Heliodrom tzv. Herceg Bosne. Podsjećamo javnost da je kandidat “Naše stranke“ fotografirao i na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju sa izvjesnim Zvonkom Vidovićem, koji je po navodima objavljenim u medijima isljeđivao zatočenike u logoru Heliodrom.

Mi u Građanskom savezu smatramo legitimiranje logora ili da budemo preciznije, držanja građana Bosne i Hercegovine muslimanskog kulturno-povijesnog kruga, nedopustivim. Bez obzira na to da li je riječ o odluci stranačkog rukovodstva ili samo njihovog predsjedničkog kandidata, „Naša stranka“ duguje javnosti Bosne i Hercegovine objašnjenje. Uvjereni smo da „partizanski moral“ na koji se „Naša stranka“ poziva ne ostavlja nimalo prostora za političko flertovanje sa udruženim zločinačkim poduhvatom i vrijednostima na kojima je utemeljen. Utoliko više što je upravo “Naša stranka“ pozivajući se na evropske vrijednosti prije manje od dvije sedmice javno zahtjevala da se predsjedniku prijateljske i savezničke zemlje zabrani dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Želimo ovim putem da dodamo i da spremnost predsjedničkog kandidata „Naše stranke“ da se slika sa Vidovićem tu stranku svrstava na listu onih koje priznaju tzv. HNS, paradržavnu organizaciju koja zapravo predstavlja treći entitet u zametku. Vidović je, naime, šef „odjela za pomoć branitelja“ u okviru te paradržavne organizacije, a u bosanskohercegovačkoj javnosti ostao je upamćen po najblaže kazano relativiziranju drugostepene presude i hercegbosanskoj šestorci.

Kao stranka koja tvrdi da se zalaže za vladavinu prava, „Naša stranka“ ima obavezu da se očituje o tome da li eglen njihovog predsjedničkog kandidata sa Vidovićem znači i odobravanje njegovih i stavova tzv. HNS-a o presudi Jadranku Prliću i ostalima.

Ukoliko „Naša stranka“ ostane nijema na ovaj incident biće jasno da je i njihova podrška Martinu Ragužu na izborima 2014. godine – šefom institucije bez čije dozvole nijedan nehrvat nije mogao napustiti teritoriju tzv. Herceg-Bosne – nije bila rezultat političkog sljepila i poslovične malicioznosti, nego ideološke bliskosti sa izvođačima radova na udruženom zločinačkom poduhvatu.

Mi u GS-u smo uvjereni da će u skladu sa transparentnošću koju zagovara rukovodstvo „Naše stranke“ objasniti ovu nejasnu i nečuvenu bliskost sa zagovornicima ideologije koja građansku i demokratsku većinu u našoj zemlji smatra prihvatljivom jedino iza bodljikave žice. U suprotnom, bosanskohercegovačka javnost će imati puno pravo da smatra da se to što su se neki rukovodioci „Naše stranke“ sa dozvolom organa tzv. Herceg Bosne slobodno kretali okupiranom teritorijom i ulazili u logore da snimaju nelegalno zatočene građane Hercegovine i danas ogleda u ideološkoj bliskosti sa nekima od najodgovornijih u hercegbosanskom projektu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta