Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 13:02 |

INZ - Besplatni skrining na melanom kože za građane Zenice i drugih općina ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u suradnji s Kantonalnom bolnicom Zenica organizira, povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože, besplatni pregled - skrining na melanom kože.

Cilj kampanje je edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.

- Prijavljivanje za besplatni preventivni pregled - skrining na melanom kože može se izvršiti od ponedjeljka 21. do petka 25. maja od 8 do 15 sati putem telefona 032 448 001 ili emailom na info@inz.ba. Pregledi će biti obavljani u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, ulica Fra Ivana Jukića 2, zgrada Doma zdravlja, 3. i 4. sprat (zgrada Poliklinika, kod stadiona Bilino polje) – navode.

Iz INZ naglašavaju da će registrirani - prijavljeni dobiti termin (datum, sat) pregleda, te ako ne dođu u predviđenom terminu neće biti u mogućnosti da izvrše naknadni pregled u drugom terminu.

U saopćenju za javnost pozivaju "građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled".

- Svi prijavljeni će moći i razgovarati sa dermatologom – navodi se.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju. Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj. solarije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu