Sport     | 21.05.2018. 10:40 |

Olimpijke s Novog Zelanda stigle u Mostar

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) – Tri olimpijke s Novog Zelanda, Rebecca Wardell, Sarah Van Ballekom i Emma Twingg, koje su krenule u "avanturu" za prikupljanje sredstava za razvoj ženskoga sporta i liderstva u sportu, posjetile su u ponedjeljak Odsjek za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta mostarskoga univerziteta "Džemal Bijedić".

U Mostar ih je, na njihovu inicijativu, doveo Radoje Đerić, bivši veslački reprezentativac Srbije i član VK Partizan iz Beograda.

Po njegovim riječima, to je jedna od najvećih tura u svijetu i cilj joj je humanitarna akcija, i to generalno za sport, a najviše žensko veslanje koje, kako kaže, više nije tako popularno u svijetu.

- Ovu su akciju prepoznali ljudi iz Mostara i Sarajeva koji će im ujedno predstaviti grad Mostar i BiH - objasnio je Đerić.

Sve tri olimpijke izrazile su zadovoljstvo dolaskom u Mostar, odnosno BiH, kazavši kako su naišle na izuzetan prijem.

Novozelandske olimpijke će studentima u Mostaru predstaviti svoja iskustva, ispričati priču o svojim sportskim karijerama, olimpizmu i humanitarnom radu, a zatim donirati nešto od sportske opreme, kao što to rade i u ostalim gradovima kojima prolaze.

U BiH će još posjetiti i Konjic i Višegrad, a zatim će nastaviti put za Makedoniju i Tursku.

"Avanturu", koja traje već petnaest dana i koja bi trebala završiti za dva mjeseca, podržava Međunarodni olimpijski komitet (MOK), međunarodna sportska organizacija sa sjedištem u Švicarskoj.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'