Bosna i Hercegovina     | 20.05.2018. 19:42 |

Predsjedniku Turske uručen počasni doktorat IUS-a u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, koji je boravio danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, posjetio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Tom prilikom, Erdoğanu je dodijeljen počasni doktorat u znak priznanja za njegov dosadašnji sveukupni rad, za izuzetan doprinos izgradnji humanijeg društva, promovisanju dostojanstva, kulture dijaloga u Evropi i svijetu.

Tim priznanjem, Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, još jednom su potvrdili dobre historijske, društvene, kulturne i političke odnose naših dviju država, saopćeno je sa IUS-a.

U Erdoğanovoj pratnji je bila njegova delegacija, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednika i njegovu delegaciju pozdravili su predsjednik SEDEF-a Hasan Topaloğlu, predsjednik Upravnog odbora SEDEFA prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya i rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım.

Prije svečane ceremonije, predsjednik Erdoğan i delegacija su prisustvovali plesnom performansu učenika Osnovne škole Fondacije "Isa-beg Ishaković" u holu Univerziteta.

Na sastanku su predsjednik SEDEF-a Hasan Topaloğlu i rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım informisali predsjednika Erdoğanu o SEDEF-u i njegovim institucijama, vrtiću, osnovnoj školi, srednjoj školi "Maarif Koledž", univerzitetskim i budućim planovima ovih institucija.

Predsjednik SEDEF-a Topaloğlu je naglasio da je njihov cilj da se uspostavi kontinuirano školovanje od vrtića do doktorata, i objasnio je osnovu borbe protiv FETÖ-a.

Svečanost je održana u glavnoj sali IUS-a, a počasni doktorat predao je predsjedniku Erdoganu rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım.

- Danas smo se okupili na događaju koji donosi veliku čast našem Univerzitetu. Dodijelit ćemo počasni doktorat, predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu, lideru koji je utjecao na današnji svijet u oblasti ljudskih prava, humanosti, demokratije i međunarodnih odnosa. Naglašavam da ovo nije samo dodjela počasnog doktorata jer ovaj čin ima mnogo veći značaj - kazao je u svom govoru rektor Yıldırım.

On je zatim opisao ulogu koju je predsjednik Erdoğan igrao u međunarodnoj politici i njegov uticaj, navodeći da je predsjednik Erdoğan postao nada potlačenih naroda bez obzira na vjersku pripadnost.

Tokom svog govora, Yıldırım kratko je objasnio da "je Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan 2004. godine od Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) u cilju jačanja veze i bratstva između BiH i Turske, tj. kako bi zbližili dvije nacije i pružili kvalitetno obrazovanje u Bosni i Hercegovini".

 - Nastavljajući svoj rast proteklih 14 godina, naš Univerzitet danas, sa ponosom ističe broj od 1.650 studenata iz 56 zemalja s profesorima i akademicima koji dolaze iz 12 zemalja. Uz našu međunarodno akreditiranu Školu engleskog jezika (ELS) i šest programa, neprestano nastojimo povećati naš učinak. Naše multinacionalno i multikulturno osoblje i studenti zajedno djeluju pod krilaticom rahmetli Izetbegovića: "Naš slogan je: volite svoje, poštujte druge".

Interes našeg predsjednika, koji je svojom inicijativom odigrao vodeću ulogu u osnivanju našeg Univerziteta, te od osnivanja IUS-a do danas daje nam snagu i podstiče nas da radimo bolje - kazao je Yıldırım.

Povodom dobijanja počasnog doktorata, predsjednik Republike Turske kratko se obratio gostima, profesorima i studentima.

- Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje sa Vama, posebno ovim povodom. Trudit ću se da počasno nosim titulu koju ste mi danas dodjelili. U vremenu u kojem živimo imamo potrebu za mladim liderima koji moraju imati široko obrazovanje. Bosna i Hercegovina upravo ima potrebu za takvim mladim ljudima kojima je budućnost ostavljena u amanet. Upravo sa ovom idejom stipendiramo studente koji, izučavajući različite nauke, svojim znanjem jačaju svoju zemlju. Danas mi je posebno drago da sam ugošćen pod krovom Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) koja daje najbolje plodove vizije za obrazovanje mladih ljudi. SEDEF nudi obrazovanje na svim nivoima od osnovnog, srednjeg do visokog obrazovanja. Mladim ljudima poručujem - nemojte se zadovoljiti klasičnim obrazovanjem koje stičete na fakultetima. Neka vaša djela budu divoska ali za njih radite kao mravi - kazao je Erdoğan.

Po završetku svečanosti, poklone u znak pažnje i poštovanja Erdoğanu i Izetbegoviću uručio je rektor IUS-a Yıldırım.

Ovoj svečanoj ceremoniji prisustvovalo je puno istaknutih ljudi iz društvenog, kulturnog, političkog i obrazovnog života.

Erdoğanova posjeta Bosni i Hercegovini je okončana nakon što mu je dodijeljen počasni doktorat.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo