Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 20.05.2018. 11:25 |

Diplomate traže mogućnost novog sporazuma sa Iranom

FENA Internet

BERLIN, 20. maja (FENA) – Diplomate iz Evrope, Kine i Rusije razgovaraju o novo sporazumu koji bi ponudio Iranu finansijsku pomoć kako bi ga odvratili od razvoja balističkih projektila i miješanja u sukobe u regiji, objavili su njemački mediji, prenosi Reuters.

Aktivnosti su pokrenute kako bi se spasio međunarodni ugovor iz 2015. godine, a iz kojeg su se SAD povukle odlukom predsjednika Donalda Trumpa. Zvaničnici će se susresti ove sedmice u Beču pod vođstvom Helge Schmid, kako bi razmotrili mjere koje će poduzeti, naveli su evropski zvaničnici.

Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Kina će učestvovati u razgovorima, ali neće biti ni SAD niti Irana koji je ranije odbijao da pregovara o svom programu balističkih projektila.

- Moramo pobjeći od imena postojećeg nuklearnog sporazuma i dodati nekoliko elementa. Samo to će ubijediti Trumpa da se složi i ponovo obustavi sankcije Iranu – rekao je neimenovani evropski diplomata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu