Svijet     | 19.05.2018. 17:57 |

Torra imenovao uhapšene separatističke čelnike u novu katalonsku vladu

FENA Internet

BARCELONA, 19. maja (FENA) - Novi katalonski predsjednik Quim Torra danas je imenovao dvojicu bivših ministara koje su uhapsile španske vlasti zbog podrške nezavisnosti od Madrida, uz dvojicu drugih koji su pobjegli u egzil, za zvaničnike u svojoj regionalnoj vladi.

Torra je imenovao svoju vladu dekretom, ali je još može blokirati centralna španska vlada koja insistira da njegova adiministracija bude "legalna i provjerena" nakon što je uvela direktnu vladavinu u regiji u oktobru prošle godine kada je katalonska vlada proglasila nezavisnost.

Torra je imenovao 13 "savjetnika" u svoju vladu, uključujući Jordi Turulla i Josepa Rulla, koji se trenutno nalaze u pritvoru u blizini Madrida.

Dvojica drugih, Toni Comin i Lluis Puig, u egzilu su u Belgiji gdje su pobjegli sa svrgnutim katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom.

I Turull i Rull su prihvatili svoje nominacije na Twitteru.

Torra je izabran u katalonski parlament u ponedjeljak i položio zakletvu u četvrtak, u potezu koji označava okončanje skoro sedam mjeseci političkog vakuma u sjeveroistočnoj španskoj regiji, koja je pod direktnom vladavinom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Puigdemonta nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine. 

Torra, 55-godišnji novinarski urednik, koji se dugo zalaže za nezavisnost, opisao je svoju poziciju kao "vršioca dužnosti predsjednika" koji čeka na povratak Puigdemonta, koga smatra "legitimnim" liderom, javlja agencija AFP.

Puigdemont je prvo pobjegao u Belgiju, ali je uhapšen u Njemačkoj u martu nakon što je Španija izdala evropsku potjernicu za njim.

Madrid želi da on bude izručen Španiji kako bi mu se sudilo pod optužbama za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava za izvođenje referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra prošle godine, i pored činjenice da su ga španski sudovi proglasili neustavnim.

Njemački sud u prošlom je mjesecu odbacio zahtjev za izručenjem Puigdemonta pod optužbom za pobunu i oslobodio ga je uz kauciju.

Španski tužioci otada su predali novu informaciju Njemačkoj za koju se nadaju da će dokazati korištenje nasilja, kako bi opravdali optužbu za pobunu i svoj zahtjev za izručenjem. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana