Svijet     | 19.05.2018. 13:01 |

Iran se nada da će EU uspjeti da spasi nuklearni sporazum

FENA Internet

TEHERAN, 19. maja (FENA) - Komesar Evropske unije za energetiku Miguel Arias Canete pokušao je danas da pruži uvjeravanja Iranu da je taj blok ostao predan spašavanju nuklearnog sporazuma s Teheranom uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od sporazuma i ponovo uvede sankcije Islamskoj Republici.

Canete je tokom posjete Teheranu uručio tu poruku i izjavio kako se 28-člana EU, nekada najveći uvoznik iranske nafte, nada da će pojačati trgovinu s Iranom.

- Poslali smo poruku našim iranskim prijateljima da će, sve dok se oni pridržavaju (nuklearnog) sporazuma, Evropljani ispunjavati svoje obaveze. I oni kažu istu stvar za drugu stranu - izjavio je Canete na konferenciji za novinare.

- Nastojat ćemo da intenziviramo našu trgovinsku razmjenu koja je bila veoma pozitivna za iransku ekonomiju - kazao je.

Čelnik iranske agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi izjavio je kako se njegova zemlja nada da će EU uspjeti da spasi sporazum iz 2015. godine, na osnovu koga je Teheran pristao da ukine neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija.

- Nadamo se da će se evropski napori materijalizirati. Američke akcije pokazuju da ta zemlja nije vrijedna povjerenja u međunarodnim odnosima - izjavio je Salehi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu, javlja agencija Reuters.

Od Trumpove objave o američkom povlačnju iz sporazuma 8. maja, evropske zemlje tvrde da će pokušati da održe ulaganja u Iran i kupovinu iranske nafte, ali također priznaju da imaju problema u pružanju garancija koje traži Teheran.

Britanija, Francuska i Njemačka podržavaju sporazum kao najbolji način spriječavanja Teherana da se domogne nuklearnog oružja, ali su pozvale Iran da ograniči svoj uticaj u regiji i da ukine raketni program.

Salehi je, ponavljajući zvanični iranski stav, odbacio svaku mogućnost ponovnog pokretanja pregovora o sporazumu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo