Regija     | 19.05.2018. 11:04 |

Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću; nespokoj među preostalim Hrvatima

FENA Agencije

SUBOTICA, 19. svibnja (FENA) - Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, osuđeni za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom devedesetih u Vojvodini, kupio je kuću u Hrtkovcima - mjestu koje je sinonim za progon srijemskih Hrvata, prenosi Hina pisanje lista Blic.

„Lider radikala se vraća među ljude koje je proganjao“, naslov je tekst u kojemu se navodi da je kupio nekretninu koja se nalazi u Školskoj ulici, u samom središtu tog vojvođanskog sela, samo 300 metara od katoličke crkve Svetog Klementa.

Kako saznaje Blic, čelnik SRS-a je kuću kupio na ime svog sina Mihaila, a kupoprodajni ugovor potpisan je u petak kod javnog bilježnika u Rumi.

Reagirajući na tu vijest predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da to unosi nespokoj među preostale Hrvate u tome selu i Srijemu.

„Dok se Republika Srbija jasno i nedvosmisleno ne odredi spram presude suda u Haagu o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini i ne poduzme adekvatne mjere, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj činit će i nadalje ono što mu se prohtije!“, naveo je Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Njegov ponovni dolazak na mjesto stradanja Hrvata, dodao je, „ne samo da je strahotan već uvelike banalizira zločine, što onda unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate“.

„I to je ono što ne bi trebalo brinuti samo vojvođanske Hrvate, nego i vlasti Republike Srbije, a svoj bi interes i dalje trebali očitovati i Republika Hrvatska te međunarodne institucije i organizacije“, zaključio je čelnik DSHV-a.

List Blic podsjeća da je Šešelj najavljivao da će kupiti nekretninu u Hrtkovcima.

„On je prigodom gostovanja na jednoj lokalnoj televiziji izjavio da će se žaliti na osuđujuću presudu pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu kao i da će u Hrtkovcima otvoriti ured Komiteta za obranu dr. Vojislava Šešelja“, navodi list.

Ovakav potez Šešelja ne treba čuditi, ističe Blic, budući da je u više navrata pokazivao da je spreman na sve.

„On je nakon osuđujuće presude u Haagu najavljivao da će ponoviti ratne zločine u Hrtkovcima, a nakon toga i da će 6. svibnja u tom mjestu, koje se nalazi u blizini Rume, napraviti veliki miting, odnosno, kako je rekao, radikalsko - đurđevdanski uranak“, piše beogradski list.

Policija, koja je okružila selo, nije dopustila čelniku SRS-a i njegovim pristašama da uđu i održe najavljeni miting.

Taj datum, 6. svibnja, hrvatske udruge, neke stranke i nevladine udruge označavaju kao dan kada je 1992. počeo progon srijemskih Hrvata.

Toga dana održan je miting na kojemu je sudjelovao i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kada su pročitana imena sedamnaestoro Hrvata kojima je javno poručeno da se sele, podsjeća Hina.

„Ubrzo se poruka počela i ostvarivati – u samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja te 1992. godine protjerano je oko 600 hrtkovačkih obitelji koji sada žive diljem Hrvatske i svijeta“, izjavio je ranije Tomislav Žigmanov, i dodao da je to bilo vrijeme straha, etnički motiviranog nasilja i ubojstava, koje se organizirano provodilo bez ikakvog povoda nad lojalnim građanima hrvatske nacionalnosti, samo zato što su Hrvati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Šešelj: Nisam dobio novu optužnicu iz Haaga

Povećan broj prvašića, ukupno 500 učenika u hrvatskim odjelima u Vojvodini

Brojne reakcije na prijeteće poruke Slovacima u Vojvodini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom