Kultura     | 18.05.2018. 17:47 |

Numankadić obilježio 50 godina umjetničkog rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Bosanskohercegovačkih likovni umjetnik Edin Numankadić izložbom Umjetnička djela iz ciklusa „Zapisi“ i „Oblici“ obilježio je danas 50 godina svog rada.

  - Meni je jako drago da danas izlažem u novoj galeriji, u novom dijelu grada Sarajeva. To je dokaz da se kultura i umjetnost šire, te da donose novi civilizacijski nivo. Čast mi je da mogu ovdje napraviti izložbu i mislim da je jako važno da i ostale kolege u budućnosti slijede ovu praksu i na taj način daju svoj doprinos razvoju kulturnog života na području ove općine - izjavio je Numankadić.

Izložba se većinom sastoji od novih umjetničkih djela u formi asemblaža koje publika nije imala priliku vidjeti ranije u galerijskom prostoru. Riječ je o likovnim djelima sastavljenim od međusobno povezanih predmeta koji su uspomene iz različitih perioda Numankadićevog života.

 - Dosad sam imao oko 50 samostalnih i gotovo 400 kolektivnih izložbi i sa njima sam prolazio cijeli svijet, ali sam se uvijek vraćao Sarajevu i ovdje se najljepše osjećam. Za stvaralački rad i inspiraciju umjetnika su jako važni korijeni i očuvanje kontakta sa tradicijom, naslijeđem i ličnim identiteom - naglasio je Numankadić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je izrazio zahvalnost Numankadiću što je odlučio da 50 godina svog rada obilježi izložbom u općini u kojoj živi i djeluje. 

- Zadovoljstvo je sarađivati sa Edinom Numankadićem. Našu saradnju počeli smo prošle godine, kada je Numankadić poklonio Općini djela iz ciklusa „Zapisi“. Ta djela su dio stalne postavke u javnom prostoru Općine i nalaze se na zidu iznad glavnog stepeništa, a tragovi su svjedočanstva jednog vremena.  Današnji događaj izvanredna je prilika da se građani još jednom upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima Numankadića, jednog od najznačajnijih predstavnika savremene bosanskohercegovačke likovne scene - rekao je Efendić, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo