Kultura     | 18.05.2018. 17:48 |

Muzej Sarajevske pivare 'otvara' vrata povodom Međunarodnog dana muzeja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja koji se obilježavaju širom Evrope, jedini muzej pivarstva u BiH - Muzej Sarajevske pivare u subotu 19. maja bit će otvoren od 10.00 do 22.00 uz slobodan ulaz za sve posjetioce.

- U ovoj godini Sarajevska pivara s ponosom slavi 154 godine postojanja, te ćemo stoga iskoristiti ovu međunarodnu manifestaciju da sve zainteresovane upoznamo sa najdužom tradicijom pivarstva ali i industrije uopšte u BiH. Tim povodom poklanjamo slobodan ulaz svim posjetiteljima, koji će uz to moći po promotivnoj cijeni od 5 KM u suvenirnici Muzeja pronaći svoj primjerak knjige o historiji Sarajevske pivare u periodu od 1864-1989. godine - saopćeno je iz Sarajevske pivare.

Muzej Sarajevske pivare koji je smješten na adresi Franjevačka 15 sadrži brojne unikatne eksponate koji prikazuju razvoj Pivare kroz periode Osmanskog carstva, Austro-Ugarske monarhije, svjetskih ratova, socijalističkog perioda i perioda poslije agresije na BiH.

Još jedna zanimljivost veže se za Muzej, a radi se o zgradi Sarajevske pivare koja je zaštićeni historijski objekat i prema svim pokazateljima najstariji je domaći industrijski pogon, navode iz Sarajevske pivare.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta