Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 16:39 |

Karan: Žalim što sam izašao na koferenciju za štampu u 'slučaju Dragičević'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. maja (FENA) - Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željko Karan izjavio je danas da nigdje nije napisao da se radi o zadesnoj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića te da na njega niko nije vršio pritisak kada je u pitanju ovaj slučaj, koji je izazvao veliku pažnju javnosti i dvomjesečna okupljanja građana u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a, s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Karan je rekao da je utapanje terminalni uzrok smrti Dragičevića, čije je tijelo pronađeno 24. marta u Crkvenoj, rječici u Banjoj Luci.

Ponovio je da on ne zna, niti obdukcija iza čijih nalaza stoji i danas, a on ju je radio, ne može reći kako je ovaj mladić dospio u vodu.

- Da li je slučajno ili mu je neko 'pomogao' u tome, ja ne znam. Rekao sam da konferenciji za novinare 26. marta da smrt nije nikako okvalifikovana – naglasio je Karan, ističući da ga je na tu konferenciju za novinare, 20 minuta prije njenog početka, pozvao načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Požalio je, kako je naveo, što je došao na spomenutu konferenciju na novinare, jer je "gomila stvari izvađena iz konteksta i što je uznemirila javnost".

Karan, koji je specijalista sudske medicine, tvrdi da nema značajnih razlika između njegove i druge obdukcije (reobdukcije) koju je obavio doktor s VMA iz Beograda Ivica Milosavljević.

Ustvrdio je i da na tijelu, koje je uzvučeno iz Crkvene, u koju se ulijeva i kanalizacija, nisu nađeni ugrizi štakora i slično, ni po rukama ni na glavi.

Karan kaže da je naveo da je smrt Davida Dragičevića nastupila 18. marta ove godine u četiri sata, jer je potvrda o smrti "birokratski papir, a ne forenzički nalaz".

Tvrdi da je hemijska analiza uzorka vode iz pluća besmislena "CSI priča".

- Rijeka Crkvena je bujična voda, u nju se sliva kišna i fekalna kanalizacija. Sastav vode se mijenja iz minuta u minut - dodao je.

Nakon Karana, Anketni odbor uzima i izjavu od Ilića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Pravda za Davida' od sutra politička stranka 'Pokret pravde'

Dodik: Tužilaštvo treba odgovarati jer nije riješilo slučaj Dragičević

Salkić: Na moj rad ne može se djelovati ucjenama, pritiscima i prijetnjama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo