Kultura     | 18.05.2018. 18:02 |

Travnički srednjoškolci snimili video posvećen Zavičajnom muzeju

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 18. svibnja (FENA) - Video prezentacijom "Muzej bliže vama! Priča o vašem i našem muzeju", koju su učenici Mješovite srednje škole Travnik posvetili Zavičajnom muzeju i njegovom fundusu, danas je u Travniku nastavljena manifestacija "Majski dani muzeja", koja je počela 12. svibnja.

Učenica Matematičko-informatičke gimnazije i koordinatorica ovog projekta Alma Kasumović kazala je Feni da je u snimanju i produkciji šestominutnog videa sudjelovao 12 učenika ove škole koji su na taj način stekli nova znanja o radu Muzeja i postavkama kojima raspolaže.

- Obišli smo Muzej i sve njegove postavke, te dobili literaturu koja nam je pomogla da snimimo video i saznamo šta sve muzej posjeduje. Iako sam i ranije više puta posjetila Zavičajni muzej, tek sada sam postala svjesna da on posjeduje mnogo više od onoga što je izloženo. Nadam se da će naš video privući i druge posjetitelje da dođu u Zavičajni muzej i pogledaju sve zanimljive eksponate - naglasila je Alma.

Učenici su video snimili uz potporu kustosice Zavičajnog muzeja Ajle Sejfuli, koja ističe kako je to bila idealna prilika za srednjoškolce da steknu nova znanja, ali i da video prezentacijom predstave Muzej budućim posjetiteljima.

- Već nekoliko godina surađujemo sa srednjim školama, zahvaljujući profesorima koji učenike potiču na povezivanje s Muzejom. I do sada su učenici radili prezentacije i kratke filmove koji govore o kulturno-povijesnom naslijeđu našeg grada, pa je suradnja nastavljena i ove godine. Najbitnije je da oni pokazuju zanimanje za aktivnosti Muzeja, odnosno za sve one stvari koje čuvamo i prikazujemo kroz naše stalne postavke i privremene izložbe - istaknula je Sejfuli za Fenu.

Osim video prezentacije, učenici su kreirali i QR kod "Klik za muzej", koji korisnike povezuje sa web stranicom Zavičajnog muzeja Travnik.

Posjetiteljima je danas, također, predstavljen dokumentarni film "Od arheološkog lokaliteta do muzeja", te izložba "U sjećanje na...", posvećena istraživačima prošlosti Travnika, autorice Ajle Sejfuli.

Zavičajni muzej Travnik utemeljen je 1950. godine, sadrži oko 80.000 eksponata, i danas je jedini zavičajni muzej na području Srednjobosanske županije.

Kako ističu u ovom muzeju, raznovrsnost zbirki i mnoštvo eksponata čine ovu ustanovu neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine travničkog kraja.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Visočki muzej čuva nadvratnik i natprozornik srednjovjekovnog grada (VIDEO)

Evropska Noć istraživača održana u Goraždu

U Zavičajnom muzeju Travnik manifestacija 'Majski dani muzeja'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu