Stranačke aktivnosti     | 18.05.2018. 15:44 |

Priopćenje KO SDA HNK

FENA Saopćenje

KO SDA HNK najoštrije osuđuje bahatost Ilije Lasića, koji, osim što nezakonito obavlja funkciju Komesara MUP HNK, sebi dozvoljava da angažuje pripadnike MUP-a HNK, u aktivnostima koje definitivno, po nama, imaju karakter državnog udara.

Zaustavljanje konvoja sa 5 autobusa nije odluka o kojoj se raspravljalo i odlučivalo na sjednicama Vlade HNK, jer je pitanje migranata Ustavna nadležnost Vijeća ministara BiH. Tako da odluka koju je donio Ilija Lasić ni u kom slučaju nije temeljena na  legalnom stavu Vlade ovog kantona.

Mi već više od tri godine vodimo pravnu borbu o legalnosti pozicije Ilije Lasića koji se lažno predstavlja kao Komesar. Dužni smo podsijetiti javnost da je Kantonalni sud donio pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je imenovanje Lasića nezakonito, a da Općinski sud u Mostaru već više od 6 mjeseci izbjegava donijeti odluku o izvršenju presude Kantonalnog suda. Zbog takvih postupaka došli smo u situaciju da osoba koja nema legitimitet, a uživa političku zaštitu, izdaje naredbe koje onemogućavaju provođenje odluke Vijeća ministara BiH.

Pozivamo sve nadležne institucije da, u okviru svojih ovlaštenja poduzmu sve aktivnosti koje će dovesti do utvrđivanja činjenica da li je današnji potez Ilije Lasića bio nezakonit i protuustavan, te ukoliko jeste, a mi vjerujemo da jeste, isti snosi sve konsekvence.

Na kraju, KO SDA HNK smatra da je današnje zaustavljanje konvoja sa migrantima, najozbiljniji atak na ustavno-pravni poredak BiH i očekujemo da nadležni državni organi preduzmu potrebne mjere.

  

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

KO SDA HNK izrazio podršku izgradnji Interkulturnog centra 'Mevlana' u Mostaru

Priopćenje za javnost Kantonalne organizacije SDA HNK

KO SDA: Uspostava Vlade HNK isključivo u odnosu 6:6

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'