Svijet     | 18.05.2018. 16:51 |

Kina duboko zabrinuta zbog žrtava tokom nasilja u Gazi

FENA Internet

ŽENEVA, 18. maja (FENA) - Visoki kineski diplomata izjavio je u petak da je Kina duboko zabrinuta brojnim žrtvama u pojasu Gaze, i pozvala je obje strane, posebno Izrael, da pokažu suzdržanost kako bi izbjegle dodatnu eskalaciju napetosti.

Yu Jianhua, čelnik kineske misije u UN-u u Ženevi, izjavio je na vanrednoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava da se Kina protivi neselektivnoj upotrebi sile i zatražio je od strana da odmah prekinu s nasiljem nad civilima.

Govoreći na sjednici Vijeća sazvanoj zbog pogoršanja situacije s ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama, Yu je izjavio da Kina podržava rani nastavak palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i rješenje konačnog statusa Jerusalema putem dijaloga.

- Kao jedno od ključnih pitanja palestinsko-izraelskog sukoba, status i suverena pozicija Jerusalema dotiče se nacionalnih i vjerskih osjećanja i izuzetno je složeno i osjetljivo - naglasio je on.

Visoki kineski diplomata poručio je na vanrednoj sjednici da je Kina uvijek čvrsto podržavala pravedne ciljeve palestinskog naroda na obnovi njegovih legitimnih nacionalnih prava, i podržava uspostavu nezavisne i potpuno suverene palestinske države putem palestinsko-izraelskih pregovora i na osnovu granica iz 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao njenom prijestolnicom.

- Kina je voljna da održi komunikaciju s relevantnim stranama međunarodne zajednice po pitanju Palestine i da zajednički radi na donošenju sveobuhvatnog, poštenog i trajnog rješenja što je ranije moguće - izjavio je Yu.

Izraelske snage ubile su stotinjak palestinskih demonstranata i ranile su oko 1.200 od novog kruga antiokupacijskih protesta koji su počeli u Gazi 30. marta, među kojima je najmanje 60  Palestinaca ubijeno u samo jednom danu, 14. maja, kada je američka ambasada u Jerusalemu zvanično otvorena uprkos međunarodnim kritikama, prenosi Xinhua.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!