Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 15:15 |

Vlada HNK poziva Sindikat doktora da prihvati ponuđeni kolektivni ugovor

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. maja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćila je kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Pregovaračkog tima Vlade HNK, ali da dogovor oko prava i obaveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK nije postignut.

Iz Vlade navode kako je kroz pregovarački proces jasno ukazano kako finansijske mogućnosti zdravstvenog sistema u HNK ne mogu podnijeti dodatnih 50 miliona maraka koliko iznose zahtjevi Sindikata.

Stoga je Pregovarački tim, navode iz Vlade, ponudio prijedlog kolektivnog ugovora u kojem se satnica sa sadašnje dvije marke povećava na 2,30 marke, a koeficijenti za 0,60 maraka linearno za zanimanja doktora medicine i stomatologije. U skladu s tim, povećanje osnovne plate za doktora specijalistu iznosilo bi 31 posto, tako da bi ona porasla za 415 maraka.

Budući da na osnovnu platu idu i povećanja na osnovu minulog rada, dežurstva, naučnog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uslove rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plata za doktora specijalistu, koji ima uvećanu platu na osnovu navedenog, porasla bi za ukupno 705 maraka, ustvrdili su iz Vlade.

Iz Vlade HNK navode kako je evidentno da se radi o značajnom povećanju plate čime se želi, osim poboljšanja materijalnog statusa doktora medicine i stomatologije, povećati nivo kvalitete zdravstvene zaštite te sačuvati finansijska održivost zdravstvenog sistema u HNK.

"Iako ponuda kojom se plata povećava za 705 maraka nadmašuje sadašnje finansijske mogućnosti, Vlada ju je, u saradnji s menadžmentima zdravstvenih ustanova, spremna provesti te poziva predstavnike Strukovnog sindikata da, svjesni poznatih finansijskih mogućnosti HNK, razmotre ponudu te prihvate ponuđeni Kolektivni ugovor", stoji u saopćenju Vlade HNK.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta