Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 14:00 |

Hadžić: Život oboljelih od upalnih bolesti crijeva težak, nema opuštanja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH i ove godine za Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (World IBD Day) pokušava senzibilizirati javnost, te podići svijest o bolesti, ali i ukazati na težinu situacije u kojoj se oboljeli nalaze.

Predsjednica Udruženja Alma Hadžić upozorila je na pres-konferenciji da morbus crohn i ulcerozni colitic mogu izazvati dosta komplikacija zbog čega je život oboljelih težak.

Kaže da im je zato važno što je oboljelima u oba bh. entiteta odranije osigurana biološka terapija (za njih veoma bitna) ali i ukazuje na problem listi čekanja što im samo produžava agoniju.

- Za razliku od drugih vrsta bolesti, mi smo ostvarili mnogo toga. Nama je važno samo da ne čekamo na biološku terapiju, da je dobijemo kad nam je to potrebno. Molimo za razumijevanje da su nam ti lijekovi bitni jer nam daju nadu za bolji život - naglasila je. Upozorava da s tom bolesti nema opuštanja, oboljeli su stalno u grču ali se sa tim moraju nositi dostojanstveno.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva istaknula je napore koji se čine da oboljeli od upalnih bolesti debelog crijeva imaju terapiju kad im je to potrebno, te istaknula da i društvo u cjelini mora imati u vidu sve one indirektne troškove koje oboljeli imaju za savladavanje bolesti i omogućavanje da, koliko god je to moguće, normalno funkcioniraju u svakodnevnom životu i oni i njegova obitelj.      

- Ovo je apel za sve nas da učinimo mnogo više, za neke postupke i aktivnosti nisu potrebna finansijska sredstva - naglasila je.   

Da bi ukazali na poteškoće i izazove s kojima se oboljeli svakodnevno suočavaju razvijena je i online aplikacija "In Their Shoes" (U njihovim cipelama), koja predstavlja simulaciju života osobe oboljele od upalnih bolesti crijeva. Proživljavanje barem jednog dana njihovog života najbolji je način da se nauči o bolesti, ali i senzibilira javnost.

Glumac Senad Alihodžić koristio je tu aplikaciju i za njega je to veliko iskustvo. Kaže da je sve to, bez obzira na saznanje da se radi o fikciji, zapravo mnogo djelovalo na njega i izražava divljenje za snagu koju oboljeli imaju da bi što lakše prevazišli bolest i izvršavali svakodnevne obaveze.   

- Mnogi od oboljelih sigurno su, zbog bolesti, morali žrtvovati mnogo toga što vole. Poslodavci moraju imati više razumijevanja za ljude koji su oboljeli od te ali i bilo koje druge bolesti i/li imaju bilo koji oblik invaliditeta - poručio je.    

Upalne bolesti crijeva su teške, hronične i neizlječive bolesti koje uglavnom pogađaju mlade ljude. U Bosni i Hercegovini više od 1.450 ljudi boluje od upalnih bolesti crijeva.

Iz Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog kolitisa u BiH najavljeno je da će Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (19. maj) biti obilježen i osvjetljavanjem vodopada u Jajcu ljubičastom bojom, u znak solidarisanja sa milionima oboljelih u svijetu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom