Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 13:24 |

Obilježeno 26 godina od stradanja humaniste Frederica Mauricea

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Polaganjem cvijeća i minutom šutnje danas je Crveni križ Kantona Sarajevo obilježio godišnjicu stradanja delegata Međunarodnog komiteta CK Frederica Mauricea koji je na višegradskoj kapiji na Vratniku poginuo prije 26 godina u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva, vršeći humanitarnu misiju.

- Svake godine 18. maja prisjećamo se, ne samo njega, nego i svih radnika i volontera Crvenog križa koji su također dali živote. To pokazuje i potvrđuje opredijeljenost Pokreta Crvenog krsta i polumjeseca da radi u skladu sa osnovnim principima koji su usvojeni prije više od 50 godina i ostaju fundament humanitarnog rada - naglasili su u saopćenju.

Cvijeće su položili predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC), Društva Crvenog krsta BiH, Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo, Crvenog križa općine Trnovo, Crvenog križa općine Stari Grad te predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, saopćeno je iz CK KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 31. godišnjica ubistva osmero Sarajlija u ulici Isevića sokak

Francesco Rocca podnosi ostavku na mjesto predsjednika Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svijet 'opasno nepripremljen' za sljedeću krizu, upozorava međunarodni Crveni krst

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta