Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 18.05.2018. 12:52 |

Plan italijanske koalicije je novi udarac za Evropsku uniju

FENA Internet

RIM, 18. maja (FENA) – Italijanske stranke Pet zvijezda i Liga su potpisale sporazum o formiranju koalicije i objavile program koji obuhvata velike mjere za podsticanje potrošnje koje će, kako se smatra, dovesti Italiju u sukob sa Evropskom unijom, prenosi Reuters.

Obje stranke su organizirale  trodnevno glasanje unutar stranaka kako bi dobile podršku za dogovorenu koaliciju dviju stranaka koje važe za protivnike standardnog političkog establišmenta u Italiji. Ukoliko sve bude kako su planirali Italija će dobiti vladu već naredne sedmice. Još trebaju objaviti ime kandidata za premijera i dobiti saglasnost italijanskog predsjednika Sergia Mattarelle.

Koalicija je dogovorena nakon dva mjeseca teških pregovora, a obećali su snižavanje poreza, nova izdvajanja za socijalnu pomoć, siromašne te najavili penzionu reformu. Sve ove mjere su u suprotnosti sa fiskalnim pravilima Evropske unije.

Analitičari smatraju da je plan nove italijanske koalicije najsnažniji udarac i izazov za EU još od britanske odluke da napusti članstvo. Ipak, plan ne sadrži najave da bi Italija mogla izaći iz eurozone, no uprkos tome plan je utjecao na pad vrijednosti eura.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'