Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 12:58 |

Prezentacija deset godina rada Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Centar za sudsku dokumentaciju (CSD/Centar) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je u okviru XIV. Konferencije predsjednika sudova i glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini, koja je održana 15. i 16. maja u Neumu, učesnicima prezentirao deset godina uspješnog rada.

Posvećenim radom na objavljivanju odluka najviših sudova u Bosni i Hercegovini putem elektronske baze sudskih odluka, promocijom sudske prakse putem časopisa "Pravna hronika", čiji saizdavači su VSTV BiH i AIRE centar iz Londona, te koordinacijom svih pitanja edukacije sudija i tužilaca iz nadležnosti VSTV-a BiH, Centar doprinosi kvalitetnijem i transparentnijem radu pravosuđa u BiH.

Osim toga, resursi CSD-a stavljeni su na raspolaganje sudovima najviših instanci u BiH, koji se od januara 2014. godine sastaju pod okriljem VSTV-a BiH radi ujednačavanja sudske prakse, čime je VSTV BiH iskazao posvećenost pravnoj sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom.

Na konferenciji su izloženi i odgovori pravosudnih institucija u pogledu potreba za edukacijom zasnovanih na najčešćim greškama u radu, a što je preporuka stručne "peer review" misije za početnu obuku i stručno usavršavanje sudija i tužilaca u BiH.

Također, izložena je i potreba za modernizacijom sistema obuke sudija i tužilaca korištenjem razvijene platforme za učenje na daljinu koja se nalazi u centrima za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS i Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH. 

S tim u vezi, donijet je zaključak da je potrebno da Centar intenzivira komunikaciju sa predsjednicima sudova, glavnim tužiocima i šefovima odjeljenja, a naročito nedavno oformljenim odjeljenjima sudske prakse pri najvišim sudovima radi dostave većeg broja sudskih odluka i tema za edukacije, saopćeno je iz VSTV-a BiH. 

Na kraju prezentacije, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je posebno naglasio važnost postojanja Centra za sudsku dokumentaciju pri VSTV-u BiH, koji adekvatnim kapacitiranjem može prerasti u podršku pravosuđu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana