Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 11:02 |

Grabar-Kitarović: BiH je među najvišim prioritetima Republike Hrvatske

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 18. svibnja (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako je Bosna i Hercegovina među najvišim prioritetima politike državnih tijela Republike Hrvatske.

- Moja iskrena želja jest povećati interes međunarodne zajednice za jugoistok Europe, posebice Bosnu i Hercegovinu, te pružiti pomoć u izgradnji Bosne i Hercegovine kao moderne europske države za sve njezine građane. Naglašavam, sve njezine građane, jer u svemu što Republika Hrvatska i njeni predstavnici činimo, poštujemo načelo ravnopravnosti triju njezinih konstitutivnih naroda i pripadnika drugih zajednica - kazala je hrvatska predsjednica.

Po njezinim riječima, interes Republike Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu ne bi trebao čuditi ili izazivati podozrivost ni kod koga, jer je to sasvim logično s obzirom na dužinu zajedničke granice, zemljopisnu upućenost, povijesne i sve druge veze, kao i na ustavnu obvezu brige za Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini.

Poručila je kako će Bosna i Hercegovina i dalje imati bezrezervnu podršku Republike Hrvatske na njezinom europskom putu:

- Budite uvjereni kako ćemo i dalje podupirati BiH na njenom putu u EU i u složenom procesu reformi, u cilju ispunjavanja kriterija, budući da držimo kako je proces europskih integracija najbolji okvir za daljnju demokratizaciju i trajnu stabilizaciju susjedne i prijateljske države te ostvarivanje svih njezinih mogućnosti, posebice gospodarskih, čime bi se osigurali uvjeti za boljitak svih njezinih građana.

Komentirajući priču o izmjenama Izbornog zakona BiH Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje što se prije raspisivanja izbora nije moglo doći do dogovora.

- Promjena Izbornog zakona ključan je korak na kojemu moraju i dalje aktivno i u dobroj vjeri raditi svi politički akteri u BiH. Prepuštanje takvih rješenja međunarodnoj zajednici, uskrsavanje bonskih ovlasti po ovom pitanju koje se i ranije pokazalo lošim, posebice po položaj Hrvata ili prebacivanje odgovornosti na Središnje izborno povjerenstvo, ne držim pravim koracima u tom smjeru. No, odgovornost je na političkim čelnicima Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska, kao i Hrvati u BiH, traže samo ono što i sama EU, a to je poštivanje zakona i pravednosti - poručila je hrvatska predsjednica.

Osvrnula se i na aktualnu situaciju s povećanjem broja ilegalnih migranta u regiji, istaknuvši kako je s tim u vezi Hrvatska pojačala suradnju sa svim zemljama u susjedstvu, kao i zemljama članicama Europske unije, posebice Republikom Slovenijom, i Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu.

- Iskustvo upravljanja migrantskim valom 2015. upućuje na zaključak da se jedino koordiniranim djelovanjem svih nadležnih službi država na ruti može uspješno odgovoriti na ovaj izazov. O ovom pitanju nedavno smo razgovarali i na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni u Skopju imajući u vidu značaj tog pitanja za stabilnost cijele jugoistočne Europe. Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je Republika Hrvatska spremna kroz FRONTEX staviti na raspolaganje svoje policijske službenike za nadzor granice za koordinacijsku točku na graničnom prijelazu Mali Zvornik (na granici između BiH i Republike Srbije).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske o gospodarstvenim prilikama

Grabar-Kitarović na Baku Forumu: Budućnost zapadnog Balkana su EU i NATO

Predsjedateljica Krišto 16. februara u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!