Regija     | 17.05.2018. 20:39 |

U Sloveniji vukovi poklali stado ovaca, vlasti smiruju ljude oko Idrije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. svibnja (FENA) - Čopor vukova poklao je u noći s utorka na srijedu 44 ovce u naselju Lome kod Idrije u zapadnoj Sloveniji počinivši štetu od 5000 eura, a vlasti smiruju uznemirene uzgajivače i stanovništvo tvrdnjom da su napadi vukova na ljude izuzetno rijetki.

 "Jasno da su ljudi sada prestrašeni, no vuk u načelu nije opasan za čovjeka iako zna izazvati velike štete", kazao je u četvrtak Iztok Koren iz Zavoda za šume Slovenije, ustanove koja upravlja šumama u vlasništvu države.

Priznaje da način napada koji je zabilježen, kao i povrede na usmrćenim životinjama upućuju da se radilo o velikom vučjem čoporu, no da su kako bi se to potvrdilo uzeti DNK tragovi sline na mjestima ugriza, što je važno i zbog traženja odštete od od države i osiguravajućih društava, prenosi Hina.

Ako čovjek u daljini ugleda vuka može ga mirno promatrati, pa i pratiti ga jer čovjeku nije opasan nego lovi samo divljač, a u pojedinim slučajevima i stoku, a igra i svoju prirodnu ulogu grabežljivca, preporuke su organizacije koja se bavi Projektom Life WolfAlps, životom i zaštitom vukova u alpsko-dinarskom masivu.

Uzgajivači stoke sitnog zuba lani su u Sloveniji od države koja vuka zakonski štiti odštetu za napade vuka zatražili u 126 slučajeva.

Zadnji slučaj ih brine iako nije bio jedini zadnjih godina jer se dogodilo da je napadnuto stado bilo zaštićeno električnom žicom i tzv. električnim pastirom, što očito nije pomoglo jer su vukovi ipak "došli na svoje".

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu