Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 17:44 |

Održan Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice Filozofskog fakulteta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. svibnja (FENA) - Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježen je u četvrtak radionicom, javnom tribinom i okruglim stolom o temi "Institucionalizacija i profesionalizacija bibliotekarstva".

Prof. dr. sc. Dinka Kovačević sa Sveučilišta Sjever i dugogodišnja suradnica Filozofskog fakulteta SUM-a je izrazila zadovoljstvo što je mentorirala mnogim studentima u diplomskom radu, ocjenivši kako su oni danas kvalificirani stručno osposobljeni knjižničari.

-Loša situacija nije samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Tema kojom se ja danas bavim je mjerilo kvalitete rada u knjižnicama s posebnim osvrtom na školsko knjižničarstvo. Ostali smo na teorijskoj razini što je davno trebala postati praksa- ocijenila je dr. Kovačević, napomenuvši kako su svjesni da u svijetu postoje razvijene knjižnice i razvijeni sustavi vrednovanja.

Program obuhvaćen temom "Novi iskoraci u bibliotekarstvu" se sastojao od radionice vezane za web tehnologije u knjižnicama i javne tribine na kojoj su izlagali profesori, asistenti i magistri bibliotekarstva o aktualnoj problematici unutar struke.

Prof. dr. sc. Senada Dizdar s Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnila je kako je cilj promovirati knjižnične djelatnosti u svijetu, BiH i Mostaru.

-Korisniku je potrebno posvetiti veliku pažnju. Tehnologija je promijenila sve, pa i tog korisnika. To je nova generacija koja se rodila s tehnologijama i koja razumije njihovo korištenje, ali ona ne razumije život informacija, procjenu informacija i ne shvaća da tehnologija nije nevina - poručila je dr. Dizdar.

Na javnoj tribini sudjelovali su i Marija Karačić, mag. bibl., Mirko Musa, mag. bibl. i Iva Bilić, asist.

Radionicu za školske knjižničare vodile su doc. dr. sc. Andrea Miljko i asist. Lucija Mandić, dok je Milena Jukić Bandić, dipl. bibl. prezentirala primjere dobre prakse, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Filozofskoga fakulteta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom