Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 16:09 |

Poslanici PSBiH najavili amandmane na Prijedlog zakona o SIPA-i

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u prvom čitanju te su najavili da će uložiti amandmane na ovo zakonsko rješenje.

Novi zakon predložilo je Vijeće ministara BiH, a njime se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene saradnje, a tim zakonom SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović ocijenio je da je zakon ili nespretno ili loše urađen, dodajući da direktor i zamjenik direktora SIPA-e mogu biti članovi političkih partija što je suprotno zakonu o policijskim službenicima BiH.

Zbog toga je najavio da će na poboljšanje zakona djelovati u amandmanskoj fazi, a isto je kazao i poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je predložio da predlagač zakona u međuvremenu popravi sporne odredbe.

Najavio je da će se jedan od njegovih amandmana odnositi na ulogu zamjenika direktora SIPA-e jer smatra da bi ona trebala biti drugačija.

Ovim zakonom SIPA dobija novu organizacionu jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma u skladu sa smjernicama i direktivama Evropske unije (EU) u oblasti sigurnosti i efikasnije borbe protiv terorizma.

Poslanici su razmatrali i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH, a tokom rasprave ukazano je na problem knjiženja vojne imovine na što je zamjenik pravobranioca Ismet Velić kazao da se u ovom dokumentu nalaze aktivnosti koje je Pravobranilaštvo vodilo vezano za registraciju državne imovine odnosno uknjižbu vojne imovine.

- Sama uknjižba se može realizirati jer postoje zakoni koji su to pitanje regulirali zbog čega u tom smislu nema ništa sporno. Pitanje koje prevazilazi okvir djelovanja Pravobranilaštva je pitanje odnosa u pogledu državne imovine, odnosno donošenja zakona o državnoj imovini - pojasnio je.

Dodao je da je Pravobranilaštvo radilo u okviru svojih nadležnosti i ono što je bilo vezano za konkretne zahtjeve, ali je neophodnim nazvao donošenje zakona o državnoj imovini.

Osvrnuo se i na pitanje poslanika u vezi postupka deeksproprijacija kazavši da to nije konkretno nadležnost Pravobranilaštva BiH, ali je ta institucija često uključena u postupke eksproprijacije i deeksproprijacije, pojašnjavajući da se postupak deeksproprijacije vodi po zahtjevu ranijeg vlasnika.

Poslanici su razmatrali i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH, a samostalni poslanik Safer Demirović kazao je da je BiH prošle godine izvezla manje električne energije, dok je znatno povećan uvoz električne energije.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić podsjetio je da je BiH poznata po proizvodnji električne energije, ali je upozorio da BiH ima problem s regulacijom kada je u pitanju gas, dok je poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović kazao da je BiH imala najbolju regulativu u oblasti električne energije.

O ovim dokumentima poslanici bi se trebali izjasniti nakon što okončaju raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'