Svijet     | 17.05.2018. 17:10 |

Humanitarni koordinator UN-a pozvao na hitnu humanitarnu podršku Gazi

FENA Internet

JERUSALEM, 17. maja (FENA) - Humanitarni koordinator UN-a Jamie McGoldrick u četvrtak je pozvao na hitnu podršku humanitarnim potrebama žrtava izraelskog nasilja u Gazi, saopćio je Ured UN-a za humanitarna pitanja (OCHA) na okupiranoj palestinskoj  teritoriji.

- Situacija u Gazi je katastrofalna i kriza je daleko od okončanja. Iza svake osobe ubijene i ranjene u ovoj i sedmicama prije nje stoje njihove porodice i mreže njihovih prijatelja pogođene time. Mnogi, posebno oni koji su izgubili najvoljenije, koji će sada patiti od trajnog hendikepa ili kojima će biti potreban intenzivni oporavak, posljedice nedavnog nasilja će osjećati mjesecima i godinama koje dolaze - izjavio je McGoldrick.

U kontekstu masovnog povećanja broja palestinskih žrtava i ranjenika od 30. marta, humanitarni odgovor u Gazi je usmjeren na pružanje trenutne zdravstvene zaštite, zaštite mentalnog zdravlja, psihosocijalne podrške ugroženim ljudima, posebno djeci, te nadzoru, verifikaciji i dokumentiranju eventualnih kršenja zaštite.  

Te nove potrebe pojavile su se u kontekstu ranije humanitarne katastrofe izazvane skoro 11-godišnjom izraelskom blokadom, skupa s unutrašnjim palestinskim podjelama i hroničnom energetskom krizom koja je ostavila dva miliona stanovnika Gaze bez snabdijevanja strujom 22 sata dnevno, te ozbiljnih prekida u dostavi osnovne pomoći, navodi se u saopćenju za javnost OCHA.

Dodaje se da je granični prelaz Abu Salem/Kerem, glavna ulazna tačka za robe između Izraela i Gaze, djelimično otvoren u ovoj sedmici za 15 kamiona s medicinskim potrepštinama koji du ušli u Gazu u nedjelju i u utorak. Dva kamiona koje je donirao Izrael navodno su se vratila u srijedu. Osim toga, dva kamionska konvoja koja su  prevozila 76.000 litara goriva za medicinske objekte kao i za postrojenja za prečišćavanje vode dovezle su u Gazu Ujedinjene nacije u srijedu, dok su aranžmani za dovoženje još 76.000 litara u toku. 

Egipat je također neočekivano otvorio prelaz Rafah na šest dana u ovoj sedmici, što se smatra olakšanjem za humanitarne napore.

Ipak, tvrdi OCHA, uprkos tim dešavanjima, teške nestašice lijekova i medicinske opreme, skupa s poteškoćama u pristupu medicinskoj zaštiti izvan Gaze i ozbiljnim manjcima u finansiranju, nastavljaju da podrivaju humanitarne operacije.

OCHA je saopćila da su njeni zdravsteni partneri nagovijestili da je uprkos nedavnim donacijama zdravstvenom sektoru, 1,2 milion dolara hitno potrebno za lijekove i dodatnih 3,9 miliona dolara je potrebno za pokrivanje hitnih medicinskih potreba i za vanredne medicinske tehničare. Još 19,5 miliona je potrebno za pokrivanje srednjoročnih, hroničnih potreba ministarstva zdravstva i nevladinih organizacija u pružanju temeljne zddravstvene zaštite do augusta.

Plan humanitarnog odgovora za 2018. godinu, koji traži 400 miliona dolara pomoći za pojas Gaze, značajno je ugrožen nedostatnim finansiranjem, dok je samo 16 posto humanitarnog apela finansirano, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana