Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 14:07 |

Nova web stranica AKAZ-a prilagođena slijepim i slabovidim osobama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Nova web stranica Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) (www.akaz.ba) prilagođena je slijepim i slabovidim osobama osim što je u skladu s najnovijim tehnologijama modernog dizajna i funkcionalnosti. Stranica je prilagođena i pregledu na tabletima i smartphoneima, saopćeno je iz te agencije.

Na stranici, kreiranoj proteklih mjeseci, vijesti će biti lako dostupne i svi zdravstveni profesionalci te drugi posjetitelji moći će lako doći do bitnih informacija i potrebnih dokumenata. Kroz nekoliko jednostavnih koraka, moći će saznati sve što je potrebno o procesima certifikacije i akreditacije, za koje će moći direktno prijaviti njihovu zdravstvenu ustanovu, a korisnici zdravstvene zaštite, kojima je stranica također namijenjena, moći će saznati šta certifikacija ili akreditacija zdravstvene ustanove znače za njih, rekao je direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo. 

Dostupnost stranice i slijepim te slabovidim osobama u skladu je s inkluzivnim djelovanjem AKAZ-a koji u Javnoj ustanovi “Opća bolnica prim.dr. Abdulah Nakaš” pilotira Inkluzivne standarde za osobe s invaliditetom (ISOSI), razvijene u suradnji s organizacijom “MyRight” i uz direktno učešće osoba s invaliditetom.

- Tokom saradnje s organizacijom “MyRight”, koja je započela još 2014. godine, AKAZ redovno uključuje i osobe sa invaliditetom u proces razvoja i revizije standarda i na taj način ispunjava obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela 2009. godine činom ratifikacije Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. AKAZ postoji da bi pomogao zdravstvenim ustanovama da kontinuirano poboljšavaju zdravstvenu uslugu svim svojim pacijentima bez razlike, tako da je prilagođavanje naše nove web stranice slijepim i slabovidim osobama bio logičan slijed - kaže doc. dr. Novo.

Inkluzivnim djelovanjem, AKAZ aktivno provodi preporuke UN komiteta za prava osoba s invaliditetom, koje je država Bosna i Hercegovina dobila u aprilu 2017. godine, a Vlada FBiH u junu 2017. usvojila i zadužila sve federalne institucije da ih provode bez odlaganja, dodaje direktor AKAZ-a.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na web stranici Grada Mostara postavljen widget s važnim telefonskim brojevima

Grad Mostar pustio u rad novu službenu web stranicu

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'