Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 13:07 |

Parlamentarne komisije - Osigurati integritet LGBTI osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH u povodu 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije pozvale su organe vlasti da intenziviraju napore na osiguranju integriteta LGBTI osoba.

- Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se 17. maja na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije. Svjesni kako su osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, čak i danas, izložene različitim oblicima diskriminacije, posebno zločinu iz mržnje i govoru mržnje, parlamentarne komisije pozivaju organe vlasti da intenziviraju napore na obezbjeđivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je neophodno intenzivirati napore na uvođenju i stalnom provođenju aktivnosti kojima će se podići svijest građana, posebno mladih, o seksualnoj i rodnoj različitosti i pravu na slobodno izražavanje seksualnog i rodnog identiteta.

Posljednje tri godine, Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, u saradnji s nevladinim sektorom, rade na otklanjanju diskriminacije i ostvarivanju prava unapređenjem zakonodavnog i javnopolitičkog okvira za zaštitu prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

- Zbog svega nadamo se da će, u ne tako dalekoj budućnosti, ljudska prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini biti na daleko bolji način zaštićena i da će se osjećati ravnopravnim sa ostalim građanima - istaknuto je u saopćenju Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana