Kultura     | 17.05.2018. 12:47 |

Filmski centar Sarajevo pokreće projekt multimedijalnog muzeja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo najavljuje realizaciju projekata pokretanja mini multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" i drive in Kina "Dolly Bell".

Historija bh. kinematografije je jedna od najbogatijih u regiji i ispunjena je klasicima koji su istinski biseri sedme umjetnosti ovog dijela svijeta. Jedan od tih filmova je poseban brand i ima kultni status u BiH, regiji i čitavom svijetu - film Hajrudina Šibe Krvavca "Valter brani Sarajevo", koji je vremenom postao čak i više od samog filma, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Taj ratni akcioni film posvećen narodnom heroju Vladimiru Valteru Periću i gradu Sarajevu u vrijeme Drugog svjetskog rata i antifažizma posao je simbol jednog vremena i jednog grada. Kvalititet tog filma mu je dao bezvremensku vrijednost, a istovremeno je jedan od vodećih simbola grada Sarajeva i BiH.

Filmski centar Sarajevo zbog toga planira da napravi multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" u sklopu svoje poslovne zgrade u centru Sarajeva (Dženetića Čikma 12).

Muzej će imati kulturološku i turističku namjenu, sa ciljem da bude ekonomski održiv i da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanja kulturnog nasljeđa, te da bude turistička atrakcija u funkciji razvoja turističke ponude Sarajeva i BiH.

Muzej će biti brandirani prostor posvećen filmu "Valter brani Sarajevu", ali i drugim filmskim sadržajima kataloga FCS, unutar kojeg će se biti prikazivana digitalna verzija tog filma te drugih filmskih, tv i video sadržaja posvećenih ovome filmu, kao i druga djela i dokumentacija posvećana bh. kinematografiji.

Ovaj pilot projekat bi trebao da bude uvod u aktivnosti koje imaju dugoročan karakter, a to je izgradnja muzeja/zabavnog parka u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir, posvećenog kinematografiji u BiH.

Drugi projekat koji Filmski centar Sarajevo planira pokrenuti u narednom periodu jeste projekat drive in kina "Dolly Bell" također u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir. 

Ovi projekti bit će i sastavni dio velike javne akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH" koja je pokrenuta u cilju očuvanja, zaštite i digitalizacije filmskog i kutturnog nasljeđa BiH.

JP Filmski centar Sarajevo je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća "Bosna film", "Studio film", "Sutjeska film" i u njegovom katalogu se nalazi više od 80 dugometražnih igranih filmova, više od 700 stotina dokumentranih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bh. filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945. do 1992. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Od sutra besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: 'Sarajevo 1920'

Arhivski filmovi na Ondemand.kinomeetingpoint.ba: Spašena memorija filmskog grada

Tanović: Filmski Centar Sarajevo bh. i regionalni centar za digitalizaciju filmskih traka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo