Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 11:15 |

Potrebne strateške aktivnosti na poboljšanju srednjeg stručnog obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Privredna komore KS organizirale su okrugli sto o temi “Poduzetništvo i škola - od ideje do realizacije”.  

Cilj je potaknuti tvorce obrazovnih politika, kao i poslodavce da usklade svoje strateške razvoje za poduzetničku kompetenciju i stručno obrazovanje, a u pravcu promovisanja dualnog obrazovanja i povezivanja realnih potreba rada s upisnom politikom u školama.

Snažnu poruku o važnosti učenja zasnovanog na radu odnosno povezivanju teorije a praksom budućim srednjoškolcima poslali su i učenici završnih razreda, koji su još za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja, prepoznati od poslodavaca, osigurali svoje mjesto na tržištu rada.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović je kazao da je zakon kojim se reguliše ova oblast trenutno u pripremi, a potrebno je i pokrenuti određene neophodne strateške aktivnosti na poboljšanju srednjeg stručnog obrazovanja već od sljedeće školske godine. 

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Općine Hadžići, učenici i nastavni kadar osnovnih i srednjih škola iz Hadžića, kao i direktori i predstavnici uspješnih firmi iz ove općine, koji su ukazali na važnost saradnje s obrazovnim institucijama, a koji već dugi niz godina u svojim firmama realiziraju dio praktične nastave za učenike, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta