Kultura

U Trstu izložba koja spaja Mediteran, Balkan, Srednju Evropu i Bliski istok

Foto:Twitter

TRST, 16. maja (FENA) - Četrdeset Imago Mundi kolekcija s 6.354 djela bit će predstavljeno u Trstu 29. maja, najavljeno je iz Fondacije Benetton, koja je organizator ove izložbe.

Moderna umjetnost koja spaja Mediteran i Srednju Evropu, Balkan i Bliski istok, “umjetnost Imago Mundija dolazi u Trst poput Odisejevog broda koji ujedinjuje narode i zemlje, ideje i religije. Maštovite stvarnosti mediteranskog bazena, šarolika kultura Balkana, nordijska nadahnuća Srednje Evrope, legende o lijepom plavom Dunavu, te začinjene boje Bliskog istoka pružaju tračak svijeta kroz kreativne izraze hiljada umjetnika, okupljenih u obimnoj izložbi „Unire le distanze“ („Spojite udaljenosti“), na kojoj će biti prezentovano 40 kolekcija Imago Mundi,“ navedi organizator.

Izložba će trajati od 29. maja do 2. septembra, te će biti organizirana u muzeju Salone degli Incanti.

- U Trstu, koji danas doživljava renesansu kao centar za razmjenu dobara i ideja na modernom Putu svile, ovih 6.354 umjetničkih djela ilustruju središnji dio našeg svijeta kroz crvenu nit mašte koja, bukvalno, kreira viziju svijeta svojim prikazima – kazali su organizatori.

Na izložbi u Trstu svaka kolekcija priča priču o razmjeni poezije, stilova, tehnika i ideja koja prelazi granice i stvara veze.

Ovih 40 kolekcija pozivaju posmatrača da poveže tačke, premosti udaljenosti, otkrije putovanje kao avanturu u svijet, kao istraživanje kultura i identiteta, te u isto vrijeme kao privatnu refleksiju vlastitog unutrašnjeg svemira.

Imago Mundi je kolekcija djela koja je naručio i prikupio Luciano Benetton tokom svojih putovanja svijetom, a koja potpisuju poznati i nepoznati umjetnici iz raznih zemalja.

 

(FENA) B.D.