Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 14:45 |

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala načela Prijedloga zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đonlagić.

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović, tako da se Komisija nije izjasnila o načelima ovog zakonskog prijedloga.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Zaključeno je da se od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH zatraži produženje roka za dostavu izvještaja o ovom Prijedlogu zakona do naredne sjednice Doma, a da Vijeće ministara BiH do naredne sjednice Komisije dostavi mišljenje o amandmanima na ovaj zakonski prijedlog.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

Komisija je usvojila i Izvještaj o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), s konkretnim prijedlogom mjera za otklanjanje uočenih slabosti.

Usvojen je i zaključak u kojem se ističe da Komisija prima k znanju Izvještaj i proslijeđuje ga Predstavničkom domu PSBiH da o njemu obavi raspravu, uz prisustvo direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i ministra civilnih poslova BiH.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje akta sekretara Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH u vezi s upitnikom Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'