Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 12:25 |

Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica komisije za evropske integracije

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije na kojoj je trebao biti razmatran Privremeni izvještaj Evropske komisije za 2018. godinu, a koja je bila zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma.  

Od ukupno 12 članova, sjednici su prisustvovala četiri člana - predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović i članovi Zdenka Džambas, Ljilja Zovko i Saša Magazinović.

Lovrinović je prisutnima kazao da ima informaciju da bi im se na sjednici pridružio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Također je kazao da on ima ispriku samo tri člana komisije da neće moći prisustvovati sjednici - Nermina Kapetanović, Ognjen Tadić i Aleksandra Pandurević.

Dodao je da će, ukoliko to bude moguće, pokušati održati sjednicu komisije sutra ujutro, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećanja radi, hitna sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta o temi "Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018“, koja je održana 24. aprila, završena je na način da je prihvaćen prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića da se ovaj izvještaj dostavi Zajedničkoj komisiji za evropske integracije, da ga ona razmotri, te da ovo bude prva tačka naredne sjednice Predstavničkog doma, na koju će biti pozvani predsjedavajući i svi članovi Vijeća ministara BiH.

Lovrinović je, nakon što nije mogla biti održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije, kazao novinarima kako ipak misli da će se izvješće Evropske komisije za 2018. godinu naći sutra na sjednici Zastupničkog doma.

Dodao je da, koliko on zna, po Poslovniku, mišljenje Zajedničkog povjerenstva za evropske integracije, kad su u pitanju izvješća, nije neophodno da bi se o tome raspravljalo.

Po njegovim riječima, ovo je bilo posebno izvješće.

- Mi ove godine nismo trebali imati izvješće, nego čekamo mišljenje o odgovorima na Upitnik. Ali sjetite se od kada je objavljeno ovo posebno izvješće koliko je bilo opservacija stanja i kakvih sve pronalazaka u tom izvješću, kad je u pitanju kritiziranje stanja i onoga što rade tijela vlasti. Tako da danas od 12 zastupnika koji su članovi Zajedničkog povjerenstva za evropske integracije, bilo nas je slovom i brojem četvoro i to troje iz HDZ-a BiH i jedan iz SDP-a BiH - kazao je Lovrinović.

Upitan da li očekuje da će BiH, nakon što je dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije, dobiti dodatna pitanja, Lovrinović se nada i vjeruje da nema potrebe za dopunskim pitanjima.     

Dodao je da to svoje uvjerenje temelji na tome što misli da o nama sve Evropska komisija zna.

- Ne vjerujem da ima i jednog dijela djelovanja tijela vlasti u BiH i načina na koji oni to rade, a da Evropska komisija to ne zna. Pogotovo što smo kroz koordinacijski mehanizam odgovorili i usaglašavali te odgovore devet mjeseci i više. Prosto ne mogu vjerovati da nismo na sve odgovorili. Mislim da nema potrebe za dopunskim pitanjima, nego ima potrebe za stavom Evropske komisije jesmo li zaslužili da dobijemo kandidacijski status, a ja se nadam da jesmo - kazao je Lovrinović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo