Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 12:09 |

KCUS - Održan simpozij 'Multidisciplinarni pristup liječenja boli'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) –  „Multidisciplinarni pristup liječenja boli“, naziv je simpozija koji je održan u Institutu za naučnoistraživački rad (NIR) i razvoj Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ljekari, anesteziolozi i medicinsko osoblje KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova, imalo je priliku da poslušaju predavanja, razmijene iskustva i znanja sa kolegama, ali i mogućnost za praćenje savremenih trendova u terapiji boli.

Direktorica Discipline za nauku i nastavu, prof.dr. Enra Mehmedika – Suljić i šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a prim.dr. Amela Katica –Mulalić, kazale su da je KCUS otvoren za sve vidove saradnje i stručnog usavršavanja, u cilju pružanja  kvalitetnijih zdravstvenih usluga bolesnicima.

S obzirom da je 2018. godina proglašena za godinu terapije boli, Katica – Mulalić je kazala da terapija boli podrazumijeva multidisciplinaran pristup, te da se KCUS koristi velikim brojem terapijskih procedura, čime znatno utiče na smanjenje i eliminisanje boli.

- Dugoročni cilj terapije boli jeste poboljšanje kvalitete života bolesnika ali i njihovih porodica i staratelja – istakla je ona.

Doktorica Mehmedika – Suljić je podsjetila da je KCUS prva ustanova u BiH koja je uvidjela potrebu za ambulantom u kojoj će se ublažiti pa i potpuno eliminisati jaka i iscrpljujuća bol kod pacijenata.

Ona je navela podatak da je u septembru 2017.godine,  na Klinici za anesteziju i reanimaciju otvorena Ambulanta za terapiju boli, a do danas je u toj ambulanti zbrinuto 300 pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Imali smo priliku razgovarati sa bolesnicima tokom terapije. Njihove priče su veoma slične. Svi oni su mjesecima pa i godinama trpili nepodnošljivu bol, koju nikako nisu mogli kontrolirati. U Ambulanti za terapiju boli pronašli su  olakšanje i imaju samo riječi zahvalnosti i hvale.

Organizatori naučnog skupa su Institut za NIR i Klinika za anesteziju i reanimaciju KCUS-a., saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo