Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 11:03 |

Obilježena 26. godišnjica stradanja šest članova porodica Bibić i Mekić

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U ulici Velešići kod broja 80 u Općini Novo Sarajevo danas je obilježena 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva, šest civila od kojih dvoje djece.

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba, Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira, te Dišija Bibić i Fehma Bibić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kazao je Feni da je danas odata počast nevinim žrtvama i na taj način održano sjećanje na ubijene.

-  Na ovom mjestu na današnji dan 1992. počinjen je stravičan zločin, ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić, od kojih dvoje djece. To je bilo poslije naredbe zločinca Ratka Mladića da se tuku 'Velušići' jer tamo, kako je on rekao, nema sprskog življa. Čime je potvrdio da je sve to bio jedan fašizam u najvećem svom obliku - kazao je Grabovica.

Ističe da je to samo jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su počinjeni ovako teški zločini.

- Kao i do sada na primjeren način smo odali počast i dali doprinos čuvanju i njegovanju kulture i sjećanja - poručio je Grabovica.

Obilježavanju godišnjice stradanja civila u ulici Velešići prisustvovali su članovi porodica, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Gradske uprave Grada Sarajeva i MZ Velešići te grupa učenika Osnovne škole "Velešićki heroji".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo