Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 10:35 |

Agrometeorološke stanice postavljene na deset lokacija u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. svibnja (FENA) - S ciljem smanjenja štetnih utjecaja koje prekomjerna i često nepotrebna primjena pesticida imaju na ljudsko zdravlje i okoliš Hercegovačko-neretvanska županija započela je s provedbom projekta PESCAR (Pesticide Control and Reduction) u sklopu kojeg je nabavljeno deset agrometeoroloških stanica u vrijednosti od 45 tisuća maraka.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, jedna od glavnih aktivnosti u spomenutom projektu je unaprjeđenje postojećeg sustava za kontrolu i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za nabavu agrometeoroliških stanica Ministarstvo je raspisalo natječaj koji je završen krajem travnja ove godine, te su stanice početkom svibnja postavljene na odabrane lokacije u deset općina HNŽ-a.

Riječ je o uređajima koji očitavaju i mjere klimatske parametre poput relativne vlažnosti zraka, količine padalina, temperaturu tla, te ih šalju u digitalnom obliku, koje nakon toga obrađuje računalni program.

Na temelju obrađenih podataka Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izdavat će priopćenja za poljoprivredne proizvođače u kojima će im sugerirati trebaju li izvršiti preventivnu zaštitu ili ne.

Osim već spomenutih agromediteranskih stanica u sklopu provedbe projekta PESCAR pokrenuta je nabavka elektronskih i feromonskih lovki za procjenu pojavnosti biljnih štetnika što će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da ciljano suzbiju štetnike.

Inače, projekt PESCAR odobren je u sklopu poziva na dostavu pojedinih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH- Crna Gora 2014 – 2020, a zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Zadra Nova, Sveučilište u Zadru, Zavod za poljoprivredu Zapadnohercegovačke županije i Zadarska županija kao vodeći partner.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639 eura od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 85 posto.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana