Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 16:56 |

Anketni odbor traži od Lukača i Dodika informacije o smrti Davida Dragičevića

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 15. maja (FENA) - Anketni odbor Narodne skupštine RS-a, koji ima za cilj sagledavanje svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zatražili su od ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, Zavoda za sudsku medicinu, predsjednika RS-a Milorada Dodika i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka da im do četvrtka, 17. maja dostave sve informacije u vezi s stradanjem ovog mladića iz Banje Luke.

Predsjednik ovog skupštinskog odbora Branislav Borenović je rekao da su na prvoj konstitutivnoj sjednici odlučili da dva člana grupe "Pravda za Davida" učestvuju u radu sjednica Anketnog odbora, koje će biti otvorene za javnost.

Naredna sjednica bit će održana u petak, 18. maja kada će, kazao je, uzeti izjavu od direktora Zavoda za sudsku medicinu, paloga Željka Karana te načelnika Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminal Darka Ilića.

Borenović je u izjavi novinarima potvrdio i da će potom izjave uzeti i od drugih osoba, kao što je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, te Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije i glavni tužilac banjalučkog tužilaštva Želimir Lepir.

Napomenuo je i da je skupštinski poslovnik jasno definisao šta mogu uraditi kao Anketni odbor, a to je da zatraže informacije te uzmu izjave od pojedinaca, ali ne mogu vršiti istražne i sudske radnje.

- Ali možemo zauzeti stavove i donijeti zaključke po pitanju smrti Davida Dragičevića – rekao je.

Osim Borenovića (PDP), u Anketnom odboru su Drago Kalabić (SNSD), zamjenik predsjednika i članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS) i Goran Đorđić (nezavisni poslanik).

Anketni odbor ima obavezu da Narodnoj skupštini u roku od mjeseca podnese izvještaj o pribavljenim činjenicama u vezi s tim slučajem.

Građani okupljeni u grupu "Pravda za Davida", na protestima koji traju 50 dana u Banjoj Luci, traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Davida Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Na zahtjev poslanika opozicije 10. maja je održana i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve'' te formiran spomenuti anketni odbor.

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a njegov otac Davor tvrdi da je "mučki ubijen", a za saučešće u tome optužuje vrh MUPRS-a, čiji rukovodioci su protiv njega podnijeli tužbe za klevetu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana