Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 16:33 |

Radionica 'Dajte nam šansu' spojila tipičnost i različitost

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju 'Dajte nam šansu' danas je u Sarajevu održalo radionicu, susret roditelja tipične i djece s poteškoćama u razvoju, i time  na Međunarodni dan porodice, ukazalo na važnost jednakopravnosti svih porodica.

Predsjednica Udruženja 'Dajte nam šansu' Ines Kavalec rekla je Feni da se tako prvi put, kroz već pokrenutu kampanju "Porodica je zakon", spajaju „tipičnost i različitost“.

Cilj kampanje je podsjetiti društvo o tome koliko je porodica bitna, da se ulaže u nju, sa posebnim akcentom na porodice koje imaju dijete s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

- Namjera nam je istaknuti da „ne postoje „ove“ i „one“ porodice, već „mi“ kao jedinstvena porodica. Ukazati na to šta znači biti roditelj nekoga ko je različit po nečemu, šta znači biti član porodice odnosno šta je zapravo porodica koja funkcionira  na drugačiji način onako kako to funkcioniraju tipične porodice – kazala je Kavalec.

Naglasila je da svaka porodica jeste različita po nekim svojim potrebama, načinu funkcioniranja ili po nečemu drugom, ali svaka porodica treba i mora biti podržana i prepoznata od strane sistema, što je i cilj kampanje. 

Pored roditelja, učesnici na radionici, koja je upriličena u Servis centru II u Starom Gradu, bila su i djeca s poteškoćama u razvoju, jer je akcenat radionice na cijelu porodicu u namjeri da steknu ravnopravan položaj u društvu i  postojećem sistemu.

Generalna skupština UN-a donijela je 1993. godine rezoluciju kojom se utvrđuje 15. maj kao Međunarodni dan porodice. Cilj je da se podigne svjesnost o važnosti porodice i potakne javnost na pružanje podrške porodicama koje su suočene s problemima u ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

'Dajte nam šansu’ i ASA osiguranje zajedno za prihvatanje različitosti (VIDEO)

Forum teatar - Online kreativna radionica za Međunarodni dan porodice

Kavalec: Sve ćemo stići, samo da mentalno duhovno i psihološki ostanemo stabilni

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli