Sport     | 15.05.2018. 13:38 |

Ademović: Ništa ne može obezvrijediti uspjeh bh. tenisera

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Najbolji teniseri Bosne i Hercegovine u septembru će protiv reprezentacije Japana igrati meč za ulazak u Svjetsku grupu Davis cupa.

To je najveći uspjeh reprezentacije BiH, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, Teniski savez BiH u narednih nekoliko mjeseci potrudit će se da na kormilo bh. tima dovede dobrog selektora koji će usmjeriti naše igrače u duelima protiv renomirane selekcije Japana.   

Za plasman u tenisku elitu, Davis Cup reprezentacija BiH, za koju nastupaju Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, u gostima će igrati protiv Kei Nishikorija, 39. igrač svijeta, Yuichi Sugite (43. ATP) i Tare Daniela (111. ATP).

Potpredsjednik Teniskog saveza BiH Kemal Ademović ističe da je rezultat koji su bh. teniseri ostvarili plasmanom u playoff za ulazak u Svjetsku grupu Davis cupa historijski za ovaj sport u BiH, te da njihov uspjeh ne može ništa obezvrijediti, pa čak ni eventualni neuspjeh protiv Japanaca.

- Taj rezultat je historijski za tenis u BiH i teško je ponovljiv. Ovi momci su svojim zalaganjem i odricanjem postavili tenis u BiH na visoko mjesto. Očekujemo od naših tenisera da daju svom maksimum protiv Japanaca, a mi ćemo biti zadovoljni kakav god da bude rezultat - rekao je Ademović i dodao da se Savez trudi da isprati rezultate tenisera i obezbijedi im što bolje uslove za rad.  

Predsjednik Teniskog saveza BiH Ivan Brkić ističe da je Savez u toku četvorogodišnjeg mandata uspio stabilizirati finansijsku situaciju, te da je u tom periodu uspio ispratiti nastupe bh. reprezentativaca u svim starosnim kategorijama.

Kako je kazao, BiH će protiv Japana igrati u Osaki, za to putovanje bit će potrebne izdašne finansije, a čelnike Saveza zbog toga očekuju razgovori s Vijećem ministara.

- U ovom trenutku sve je neizvjesno, nadam se da ćemo uspjeti zatvoriti finansijsku konstrukciju. U Japanu je sve skupo, dalek je put i sigurno je da će nas sve to dosta koštati. Razgovarat ćemo s Vijećem ministara, očekujemo pomoć sa svih nivoa, a posebno s državnog - objašnjava Brkić.

Savez želi ovim igračima pronaći najbolje moguće rješenje za poziciju selektora. Iako poziciju kapetana igrača trenutno uspješno obavlja Tomislav Brkić, u Teniskom savezu BiH najavljuju dovođenje renomiranog imena na klupu selekcije BiH.

- Pregovarat ćemo sigurno s velikim imenima, a sve u skladu s našim budžetom - objašnjava direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić.

- Igrači žele da dovedemo zaista kvalitetno rješenje. To ponovo iziskuje velika finansijska izdvajanja, ali sigurno je da ćemo dati sve od sebe da pronađemo rješenje - dodao je.

Hadžimešić naglašava da uslovi koje teniseri imaju u BiH ne prate njihove rezultate, a za to je prvenstveno kriva loša finansijska situacija.

- Imamo odlične dvije godine po pitanju rezultata, a sve to je dovelo do septembarskog duela protiv Japana. Imamo odličnu i perspektivnu generaciju tenisera, a nadam se da će u budućnosti biti stavljen akcenat i na teniserke. Naši juniori tekođer nastupaju na brojnim turnirima, napravili smo određene iskorake u omladinskim selekcijama i očekujemo bolje rezultate - rekao je Hadžimešić.

Dodaje da za narednu godinu Teniski savez BiH u saradnji sa Tennis Europe i ITF-om već planira pokretanje trogodišnjeg programa za razvoj mladih tenisera.

Termin okupljanja i priprema Davis cup selekcije BiH još nisu poznati. Igrači se individualno pripremaju, a više o pripremama će biti poznato nakon pronalaska selektora BiH. Brkić ističe da je realno očekivati mini-pripreme, ali da se još uvijek ne zna u kojem periodu će biti održane. Termin će odrediti novi selektor u dogovoru s bh. reprezentativcima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu