Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:39 |

CCI predstavio izvještaj monitoringa rada Vlade i Parlamenta FBiH u 2018.

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili izvještaj monitoringa rada Vlade i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

Predstavnica CCI-a Lejla Deronja-Suljić rekla je na pres-konferenciji da u prvom kvartalu 2018. godine nije održana nijedna redovna sjednica ni u jednom domu parlamenta te da su održane dvije vanredne sjednice u januaru na kojima je razmotreno 11 različitih mjera.

- Programi rada za 2018. nijednog doma Parlamenta FBiH nisu usvojeni ni do kraja 2017. ni do kraja prvog kvartala 2018., niti je razmatran Program rada Vlade FBiH za ovu godinu - navela je.

Također je ocijenila da su vidljivi zaostaci Parlamenta FBiH za Vladom u realizaciji zakona.

- Parlament FBiH u prvom kvartalu 2018. godine nije razmatrao nijedan od 15 zakona utvrđenih na Vladi u tom periodu - naglasila je Deronja-Suljić te dodala da je u tom periodu Parlament usvojio pet zakona.

Predstavnik CCI-a Alen Čular ocijenio je da je intenzitet rada Vlade FBiH u prvom kvartalu 2018. godine najniži u aktuelnom mandatu te da je tokom 13 sedmica održano pet redovnih sjednica te deset hitnih, od kojih je sedam održano telefonski.

Naveo je da je za tri mjeseca razmotreno 439 mjera, što je za polovinu manje od najboljeg rezultata Vlade u aktuelnom mandatu. Govoreći o broju utvrđenih zakona i strategija, kazao je da je utvrđena jedna strategija i 15 zakona, od čega je pet novih, tzv. temeljnih.

- Programom rada Vlade FBiH za 2018. godinu planirana je realizacija 92 zakona, a u prva tri mjeseca utvrđeno je sedam - kazao je.

Predstavnica CCI-a Ana Lučić apelirala je na predstavnike vlasti da se ponašaju odgovorno i rade posao za koji su plaćeni u interesu građana. Smatra da predizbornoj kampanji i međustranačkim obračunima nije mjesto u institucijama te da institucije imaju Ustavom definisane obaveze.  

Lučić smatra da bi Vlada FBiH trebala hitno održati tematsku sjednicu o programu rada i njegovoj realizaciji, čiji bi epilog bio prezentovanje javnosti načina prevazilaženja aktuelnih problema i realizacije planiranih aktivnosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom