Regija     | 15.05.2018. 12:29 |

Bajramović na konferenciji u Sofiji o ekonomskoj i socijalnoj koheziji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Predsjednik Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović danas prisustvuje Konferenciji o ekonomskoj i socijalnoj koheziji na zapadnom Balkanu, koja se održava u Sofiji (Bugarska)

Na konferenciji, koju organizira Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) i TAIEX (Tehnički instrument za pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije), govori se o procjeni i perspektivama evropskih integracija, ekonomskoj i socijalnoj koheziji, te pravima i osnaživanju ugroženih grupa, žene i manjinske grupe, na zapadnom Balkanu.

Bajramović je tokom svog izlaganja upoznao delegate konferencije o aktualnim problemima s kojima se suočava sindikat u BiH.

Posebno je naglasio činjenicu da socijalni dijalog nikada nije bio na nižem nivou, a da se predstavnici vlasti više bave sindikatom, njegovim radom i izborima unutar te organizacije, nego poslom za koji su ih građani birali.

On je istakao da je neprihvatljivo kontinuirano kršenje konvencija Međunarodne organizacije rada, ali i odredbi iz direktiva Evropske unije koje se tiču ne samo socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, već i pitanja minimalne plaće, slobode organiziranja i rada sindikata. 

Kako je saopćeno iz  SSSBiH, zaključke sa konferencije će  predsjednik EESC-a prezentirani na Samitu šefova država i vlada EU-Zapadni Balkan koji će biti održan 17. maja ove godine u Sofiji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH - Gasi li Elektroprivreda BiH ArcelorMittal Zenica i 12.000 radnih mjesta?!

SSSBiH-Pozdravio usvajanje Prijedloga dopuna Zakona o električnoj energiji FBiH

SSSBiH - Skandalozni amandmani Udruženja poslodavaca FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo